Här hittar du vinerna till årets Nobelmeny

Många är nyfikna på vad nobelgästerna åt och drack på nobelfesten den 10 december. Här nedan har du både menyn och vinerna – och dessutom en länk till var du kan läsa mer om dem.

Förrätt och varmrätt skapades av Jakob Holmström, tidigare Gastrologik, som snart öppnar restaurang Fyr i Tylösand. Desserten komponerades av konditorn Annie Hesselstad på Arkipelag.

Nobelmeny med vin 2023

Förrätt

Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
Vin: NV Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike

Leverantör: Franska vinlistan. Läs mer här.

Huvudrätt

Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
Vin: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike

Leverantör: Tryffelsvinet. Läs mer här.

Förrätt, varmrätt och dessert. © Nobel Prize Outreach. Foto: Dan Lepp.

Dessert

Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
Vin: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike

Leverantör: Johan Lidby Vinhandel.  Läs mer här.

Alkoholfria drycker

Sencha Cultured Tea Non Alcoholic, Maglehem n:o 4 Alkoholfri, Sav Glöd Alkoholfri

Titelbild från Stadshuset. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…