Många är nyfikna på vad nobelgästerna åt och drack på nobelfesten den 10 december. Här nedan har du både menyn och vinerna – och dessutom en länk till var du kan läsa mer om dem.
Förrätt och varmrätt skapades av Jakob Holmström, tidigare Gastrologik, som snart öppnar restaurang Fyr i Tylösand. Desserten komponerades av konditorn Annie Hesselstad på Arkipelag.
Nobelmeny med vin 2023
Förrätt
Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.
Vin: NV Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, Frankrike
Leverantör: Franska vinlistan. Läs mer här.
Huvudrätt
Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
Vin: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, Frankrike
Leverantör: Tryffelsvinet. Läs mer här.
Dessert
Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
Vin: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, Frankrike
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel. Läs mer här.
Alkoholfria drycker
Sencha Cultured Tea Non Alcoholic, Maglehem n:o 4 Alkoholfri, Sav Glöd Alkoholfri
Titelbild från Stadshuset. © Nobel Prize Outreach. Foto: Anna Svanberg.