Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad av bredden på utbudet. Några böcker sticker ut lite extra.
Bästa dessertbok och bäst alla kategorier är mästerkonditorn Jan Hedhs nya bok: Glass på riktigt (Arena bokförlag). Även jag är otroligt imponerad av boken. Här finns recepten men också svar på alla dina frågor om glass – på bredden och på djupet. Det ska också sägas att Jan Hedh är en av de människor inom gastronomi jag är mest imponerad av överhuvudtaget. Han är en komplett renässansmänniska av kunnande med ett minne som få.
En annan med tillgång till kunskapens källa är Jens Linder som vann i kategorin Best Chef Books med sin Allt Gott (Norstedts förlag). Missa inte den. Andra av mina vänner och vinnare jag alltid imponeras av är Alf Tumble, Richard Tellström och Fredrik Schelin. Alf Tumble har sammanfattat vinets universum i en pedagogisk och intressant bok. Fredrik Schelin klargör i sin bok allt om the Perfect Match när det gäller vin. Richard Tellström har gjort sitt magnum opus om svenskt gastronomi under 800 år.
Tävlingen genomfördes för tjugofjärde året i rad. I år finns ca 200 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som fortfarande ger ut flest kokböcker per capita.
Här är mitt urval av vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2024
• À la Carte – Best Chef Books
Titel: Allt gott. Författare: Jens Linder. Förlag: Norstedts förlag
• Ceremoniella måltider
Titel: Smakfulla bordet. Författare: Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson. Förlag: Grenadine
• Choklad
Titel: Julpraliner. Författare: Ingela Svedbro. Förlag: Nora chokladskola
• Desserter
Titel: Glass på riktigt. Författare: Jan Hedh. Förlag: Arena
• Dryckeslitteratur
Titel: Vinets Universum. Författare: Alf Tumble. Förlag: Mondial
• Essäer
Titel: Carbonara – kärlek, strider och myter. Författare: Jesper Borgenstrand och Mikael Bror Näslund. Förlag: Spritz Lit
• Etniska kokböcker
Titel: Japansk comfort food, (60 recept för hemmamatlagning). Författare: Saori Ichihara. Förlag: Natur & Kultur
Titel: Grekisk mat. Författare: Sara Berg. Förlag: Natur & Kultur
• Grundkokböcker
Titel: Vår kokbok budget. Författarredaktion. Förlag: COOP och Norstedts
• Historisk måltidslitteratur
Titel: Varje tugga är en tanke. Författare: Richard Tellström. Förlag: Natur & Kultur
• Livsstilslitteratur
Titel: Kokbok för bakfulla (recept råd & rövarhistorier). Författare: Oskar Ekman. Förlag: Aptit
• Matbröd
Titel: Ett recept hundra bröd. Författare: Martin Johansson. Förlag: Bonnier Fakta
• Mat & Dryck i kombination
Titel: Perfect match. Författare: Catarina König, Fredrik Schelin. Förlag: The Book Affair
• Resehandböcker
Titel: Spaniens sju kök. Författare: Thomas Gustafsson. Förlag: Carlssons
• Speciallitteratur råvara
Titel: Frukt & Bär A-Ö. Författare: Paul Svensson. Förlag: Bonnier Fakta
• Söta Bakverk
Titel: Home Sweet Home. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris
• Vardagsmåltider
Titel: Cool cats hot dogs (inte en vanlig korv med bröd). Författare: Lisa Wallén. Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Titel: Bistro hemma (50 smakfulla rätter). Författare: Christopher Åström. Förlag: Bonnier Fakta
• Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Tapas de verduras – Grönsakstapas