När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om att tillverka drycker av matsvinn, en annan om att skapa ingredienser av gamla citrusskal och en tredje om att skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet.
Hållbarhet, cirkulär ekonomi och i synnerhet återvinning i alla sammanhang är en ödesfråga för vårt klot. Många pratar om det – få gör något konkret. Circular Gastronomy är en organisation som stöttar idéer och initiativ för att bidra till gastronomisk mångfald och omställningen till ett sundare matsystem.
De tre innovationerna som prisades i år får nu hjälp att utveckla sina idéer med hjälp av skräddarsydda innovationsstöd med coachning av experter samt kontakter och kommunikation för att förverkliga sina idéer.
Årets nominerade idéskapare har presenterat lösningar på flera aktuella utmaningar för restauranger, barer, caféer och bagerier. Många av idéerna handlar om att på ett cirkulärt sätt ta vara på sådant som annars skulle ha slängts, som utslitna textilier, fruktskal och överblivet bröd.
– För att vinna och få del av innovationsstödet ska idén vara relevant för restaurangnäringen, kunna bidra till att resurser bättre tas tillvara, kunna växa i storlek och bli lönsam, förklarar Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy tillsammans med Ami Hovstadius.

Idéerna och idéskaparna som mottar innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2024 är:
Kompostläsk – Ludvig Brydolf, Törst Beverages
För idén att skapa ett cirkulärt system för att tillverka drycker av matsvinn i en kedja som involverar dryckesproducent, grossister, hotell och restaurang. Systemet går att skala upp, kan inspirera andra att skapa liknande modeller och ger också tillfälle för restauranger och hotell att på ett konkret sätt kommunicera sitt hållbarhetsarbete.

Waste is only failure of imagination – Arash Johnsson Sabet, Simply no waste
För idén om en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal – för användning på restauranger, bagerier, barer och glassmakerier. Det handlar om produkter som förstärker smak, förbättrar konsistens och förhöjer färg – växtbaserat, gluten- och äggfritt.
Marina kolonilotter – Maria Bodin, Cool Blue Future
För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera hållbar sjömat, fungera som mötesplats för utbyte av kunskap och öka medvetenheten kring havsodling.