Minuty Prestige – det ikoniska rosévinet från Côtes de Provence

Vintips i samarbete med Ward Wines

Från Château Minuty och vingårdar i området kring Saint Tropez kommer det ikoniska rosévinet Minuty Prestige. Vinet är resultatet av en noggrann blend av druvorna grenache, syrah, rolle och cinsault. Allt för att ge ett elegant och smakrikt rosévin med en frisk smak av solmogna röda bär, örter och en liten touch av mineral.  

Minuty Prestige är ett rosévin med karaktär som passar till sommarens allra godaste rätter oavsett om de baseras på fisk, kött eller fågel. Vingårdarnas närhet till det glittrande azurblå Medelhavet, den kalkrika jordmånen och druvornas karaktär ger en liten mineralitet till vinet som gör det till en perfekt match även till sommarens ostron och skaldjur. 

Ett annat tips är att servera Minuty Prestige till grillad fisk, kyckling eller en köttbit tillsammans med timjankokt kronärtskocka och sardellsmör. Du får hela receptet här nedan.

Här hittar du Minuty Prestige på Systembolaget

Minuty Prestige 2024 . Art: 79353. Pris: 199 kr

Hittas på hyllan i drygt 120 butiker eller beställs på Systembolagets hemsida!

Citron och timjankokt kronärtskocka med sardellsmör

Ingredienser

4 kronärtskockor

1 citron

Vitlök

5 kvistar färsk timjan

Vatten 

Salt (ca 1 ½ msk / liter vatten)

Sardellsmör

100g Smör

Ca 4 sardeller i olja

Svartpeppar

½ vitlöksklyfta

Gör så här

Skölj kronärtskockorna ordentligt. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med.

Lägg kronärtskockorna i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna. Tillsätt salt, några krossade vitlöksklyftor och färsk timjan. Halvera en citron och pressa ner saften. Koka upp och låt koka ca 30 min – eller tills man kan dra av bladen. Låt kronärtskockorna rinna av innan servering.

Sardellsmör: finhacka sardeller och lägg i en skål tillsammans med rumstempererat smör. Pressa ner vitlök och krydda med lite nymalen svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.

Servera kronärtskockan med sardellsmöret. När man äter kronärtskockor drar man bort bladen med fingrarna, doppa sedan i smöret och gnag av den köttiga delen av kronärtskockan. När man kommer in till hjärtat av kronärtskockan så behöver man ta bort det så kallade ”skägget” innan man njuter av kronärtskockshjärtat.


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…