Vintips i samarbete med Ward Wines
Från Château Minuty och vingårdar i området kring Saint Tropez kommer det ikoniska rosévinet Minuty Prestige. Vinet är resultatet av en noggrann blend av druvorna grenache, syrah, rolle och cinsault. Allt för att ge ett elegant och smakrikt rosévin med en frisk smak av solmogna röda bär, örter och en liten touch av mineral.
Minuty Prestige är ett rosévin med karaktär som passar till sommarens allra godaste rätter oavsett om de baseras på fisk, kött eller fågel. Vingårdarnas närhet till det glittrande azurblå Medelhavet, den kalkrika jordmånen och druvornas karaktär ger en liten mineralitet till vinet som gör det till en perfekt match även till sommarens ostron och skaldjur.
Ett annat tips är att servera Minuty Prestige till grillad fisk, kyckling eller en köttbit tillsammans med timjankokt kronärtskocka och sardellsmör. Du får hela receptet här nedan.
Här hittar du Minuty Prestige på Systembolaget
Minuty Prestige 2024 . Art: 79353. Pris: 199 kr
Hittas på hyllan i drygt 120 butiker eller beställs på Systembolagets hemsida!
Citron och timjankokt kronärtskocka med sardellsmör

Ingredienser
4 kronärtskockor
1 citron
Vitlök
5 kvistar färsk timjan
Vatten
Salt (ca 1 ½ msk / liter vatten)
Sardellsmör
100g Smör
Ca 4 sardeller i olja
Svartpeppar
½ vitlöksklyfta
Gör så här
Skölj kronärtskockorna ordentligt. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med.
Lägg kronärtskockorna i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna. Tillsätt salt, några krossade vitlöksklyftor och färsk timjan. Halvera en citron och pressa ner saften. Koka upp och låt koka ca 30 min – eller tills man kan dra av bladen. Låt kronärtskockorna rinna av innan servering.
Sardellsmör: finhacka sardeller och lägg i en skål tillsammans med rumstempererat smör. Pressa ner vitlök och krydda med lite nymalen svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
Servera kronärtskockan med sardellsmöret. När man äter kronärtskockor drar man bort bladen med fingrarna, doppa sedan i smöret och gnag av den köttiga delen av kronärtskockan. När man kommer in till hjärtat av kronärtskockan så behöver man ta bort det så kallade ”skägget” innan man njuter av kronärtskockshjärtat.











