Noema i Stockholm satsar på mat från världens alla hörn

Nej, det är inte Noma som flyttat till Sverige. Danska Noma är en förkortning av Nordisk Mad. Noema betyder  ”meningen” – underförstått: att meningen med livet är god mat och dryck i gott sällskap.

Det håller jag oftast med om. I Noemas fall handlar det om att skapa en speciell mat- och dryckesdestination i Stockholm. På menyn finns inga begränsningar – den kommer sträcka sig från Shanghai till New York och runda Medelhavet på vägen. Med andra ord ska gästerna på Noma få uppleva en meny som ska inkludera mat från världens alla hörn där tillagningen och smakupplevelsen får ta plats i stället för en specifik matkultur.

Noema ligger i Wallenstamshuset på Birger Jarlsgatan i Stockholm – en gång känt som Öhmans Varuhus i en dokusåpa.

Läget i Stockholm är också speciellt: det unika Wallenstam-huset på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Denna vackra rundade byggnad har en speciell historia – inte minst som det påhittade varuhuset Öhmans i den populära tv-såpan varuhuset från 1987. Den uppfördes 1927 som huvudkontor åt Svenska Shell. När de flyttade till Solna på 1970-talet försvann även bensinpumparna som stått framför byggnaden. Därefter har Svenska Finans och Max Matthiessen haft kontor i byggnaden ända tills Wallenstam tog över 2007.

Noema öppnar även en bakficka med egen ingång från Birger Jarlsgatan. Här blir det högre ljudvolym i kombination med cocktails, DJ-spelningar och smarriga smårätter. Menyn har samma tema som restaurangen men i bakfickan serveras även bistrorätter.

Det är ett erfaret gäng bakom nya restaurangen Noema.

– Vi vill skapa en krogdestination i Stockholm dit folk vill gå för att umgås och äta riktigt god mat. Köket har fått stort svängrum där det kommer lagas mat från olika delar av världen, säger Joakim Erlandsson en av Noemas ägare. 

Den andra av Noemas ägare, Kristofer Condron, har med driftchefen Rikard Anjegård satt grunden för vad som kommer att serveras tillsammans med kökscheferna Björn Jeppsson och Patrik Malmén.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….
6 Ludwig Tjörnemo_Bocuse d'Or
Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…