Nytt sensationellt fynd av champagnebuteljer i Östersjön

Östersjön är en fantastisk gravplats för gamla skepp. Det handlar både om att skeppsmaskar inte kan leva där som i saltvatten och dels för att det verkar har sänkts och förlist fler skepp än någon annanstans på jorden i detta innanhav. Vrakskepp med champagne är heller inte ovanliga – fast denna gång är det storleken på lasten som imponerar.

Dags igen alltså för ett skepp kommer lastat med champagne. Det var i slutet av juli som den polska dykargruppen BaltiTech hittade ett vrak som de inte trodde fanns. Fyndet var en ren slump när de skannade botten utanför sitt planerade sökområde. På sina skärmar såg det ett ganska litet och enkelt skepp där på botten. Förväntningarna var därför inte stora när de gjorde första dyket – förvåningen desto större. 

Tur och skicklighet gjorde att de polska dykarna fann champagne-skeppet. Foto: Tomasz Stachura/BaltiTech

Hela skeppet var fyllt med minst hundra champagneflaskor och ett stort antal keramikkrus fyllda med det berömda sodavattnet Seltzer – från staden Selters i tyska Hessen. Från vilket hus champagneflaskorna kommer vet man inte. Med ledning av sodavattenkrusen tror man dock att lasten producerades någon gång mellan 1850 och 1867.

– Det ser ut som om det är en dyr last som skulle norrut. Det som förvånar mig är att det verkar vara ett enkelt skepp, något som skulle kunna betyda att det är från Ryssland, berättar Tomasz Stachura, som leder det polska dykteamet, för SvT Nyheter Småland.

Frågan är nu vad som händer? Det troliga är ingenting just nu – förutom att fyndet måste bevakas noga. Länsstyrelsen i Kalmar har i princip lyckats skydda fyndet som fornlämning – trots att det troligen är yngre än från 1850. Äganderätten är dock fortfarande oklar.

Men en dag, kanske nästa år, kommer några flaskor att tas upp för analys och smaktest. Förhoppningsvis är vinet fortfarande  drickbart liksom fallet var för flera av de andra fynden av gamla champagneflaskor i Östersjöns mörka djup.

SvT Småland var först att rapportera om detta den 26 juli.

Foto: Tomasz Stachura/BaltiTech


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….