Sköna maj välkomnar med sex viner som passar bra till lättare rätter med vårens primörer.
VITT
Wente Morning Fog Chardonnay 2018
USA, Kalifornien, 139 kr, nr 74147, vitt fylligt & smakrikt
Klassisk kalifornisk chardonnay på hög nivå – rik smak med äppel-pärontoner, smörighet, mjuka ekfat och bra syra. Perfekt till grillad vårkyckling med primörer.
Marin Bianco 2016
Italien, Piemonte, 129 kr, nr 2287, vitt friskt & fruktigt
Spännande vin på riesling och den för mig obekanta druvan nascetta: aromatisk blommighet, äpple och lime med feta toner och bra syra. Smarrigt till en grillad gös.
Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2019
89 kr, Niederösterreich, Österrike, 4587, vitt friskt & fruktigt
Smakfull blandning av två favoritdruvor: riesling och grüner veltliner. Aromatiskt och härligt vårfräscht med päron, äpple och rik örtsyrlig smak. Passar fint till Toast Skagen.
RÖTT
Gardo & Morris Pinot Noir 2019
Nya Zeeland, Marlborough, 119 kr, nr 6292, rött mjukt & bärigt
En given favorit från paret Gårdö och Morris: en elegant pinot noir med sötkryddiga skogsbär och rika örtsyrliga smaker med viss bitterhet. Bäst till ugnsbakad fisk med rotsaker.
Beaujolais Villages Marc Dudet 2019
Frankrike, Bourgogne, 99 kr, nr 2317, rött mjukt & bärigt
Viner från Beaujolais på druvan gamay tar för sig med härligt bärig arom, viss skalbitter frukt och mjuk syrlig eftersmak. Som gjord för en träbricka med ost och chark.
Barbera del Monferrato Livio Pavese 2018
Italien, Piemonte, 119 kr, nr 74960, rött fruktigt & smakrikt
Barbera är ett slags lillasyskon till Barolodruvan nebbiolo som tar för sig allt mer med kryddiga aromer, svamptoner, mörk frukt och bra örtig syra. Toppen till lammstek.