Smakfulla viner till vårens rätter

Sköna maj välkomnar med sex viner som passar bra till lättare rätter med vårens primörer.

VITT

Wente Morning Fog Chardonnay 2018

USA, Kalifornien, 139 kr, nr 74147, vitt fylligt & smakrikt

Klassisk kalifornisk chardonnay på hög nivå – rik smak med äppel-pärontoner, smörighet, mjuka ekfat och bra syra. Perfekt till grillad vårkyckling med primörer.

Marin Bianco 2016

Italien, Piemonte, 129 kr, nr 2287, vitt friskt & fruktigt

Spännande vin på riesling och den för mig obekanta druvan nascetta: aromatisk blommighet, äpple och lime med feta toner och bra syra. Smarrigt till en grillad gös.

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2019

89 kr, Niederösterreich, Österrike, 4587, vitt friskt & fruktigt

Smakfull blandning av två favoritdruvor: riesling och grüner veltliner. Aromatiskt och härligt vårfräscht med päron, äpple och rik örtsyrlig smak. Passar fint till Toast Skagen.

RÖTT

Gardo & Morris Pinot Noir 2019

Nya Zeeland, Marlborough, 119 kr, nr 6292, rött mjukt & bärigt

En given favorit från paret Gårdö och Morris: en elegant pinot noir med sötkryddiga skogsbär och rika örtsyrliga smaker med viss bitterhet. Bäst till ugnsbakad fisk med rotsaker.

Beaujolais Villages Marc Dudet 2019

Frankrike, Bourgogne, 99 kr, nr 2317, rött mjukt & bärigt

Viner från Beaujolais på druvan gamay tar för sig med härligt bärig arom, viss skalbitter frukt och mjuk syrlig eftersmak. Som gjord för en träbricka med ost och chark.

Barbera del Monferrato Livio Pavese 2018

Italien, Piemonte, 119 kr, nr 74960, rött fruktigt & smakrikt

Barbera är ett slags lillasyskon till Barolodruvan nebbiolo som tar för sig allt mer med kryddiga aromer, svamptoner, mörk frukt och bra örtig syra. Toppen till lammstek.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….