Svenska viner ska mäta sig med världseliten i sommar

I juni och augusti kommer två stora manifestationer och blindprovningar att genomföras – allt för att utröna hur svenskt vin står sig. I den första provningen i juni har alla svenska viner chansen att bli bedömda av svensk vinprovningselit. I den andra i augusti kommer ett urval av de bästa vinerna att ställas mot kända toppviner i samma stil. I denna blindprovning deltar några av världens bästa sommelier och vinprovare. Hela eventet går under namnet The Swedish Wine Tasting 2024.

Sverige är sedan ett tiotal åt ett vinland i snabb utveckling. Vingårdsarealen har nästan tiodubblats och kvaliteten på vinerna har ökat till att kunna jämföras med många högklassiga viner från Europa. Därför anser nu branschens organisationer att det är hög tid att visa upp sig för världen. 

Emma Serner, ordförande i SBOV, Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur, som är huvudmän för hela satsningen, menar att det nu är dags för svenskt vin att ta steget från friskt vågat entreprenörsskap till högkvalitativ hantverksproduktion av internationell klass.

– För att ge näringen en skjuts på vägen tror vi att en manifestation av det här slaget är precis vad som behövs, förklarar Emma Serner i ett pressmeddelande.

Ett grundläggande syfte med The Swedish Wine Tasting är också att visa upp det svenska vinets potential när det handlar om framtida vinexport. Och dessutom att locka fler utländska besökare till nya svenska dryckesupplevelser – och på så sätt bli en stor del av den viktiga besöksnäringen. 

Vingårdar är en del av besöksnäringen i hela världen. Bild från Arilds Vingård med glamping.

Bakom hela satsningen finns därför även Try Swedish – ett exportprogram hos Business Sweden. Maria Kärnerud, program manager, förklarar bakgrunden:

– Den svenska vinproduktionen tar modiga kliv i expansion av areal och utbyggnad av druvsorter och utbud. Förutom att etablera sig på hemmamarknaden gynnas producenterna av att tidigt ha en expansionsplan för att få avsättning på den ökade produktionen. Vi ser en potential för svensk livsmedelsexport, nya arbetstillfällen och en ny basindustri för Sverige i harmoni med lokalt hantverk, kunnande och kvalitet.

Även Skåne är del i denna satsning eftersom den helt övervägande delen av svensk vinproduktion sker i vårt sydligaste landskap. Anna Ek-Gustavsson, head of Gastronomy Tourism på Visit Skåne, vet hur mycket internationella besökare efterfrågar lokal mat och dryck. Samtidigt menar hon att det är svårt att hitta lokalt vin på restaurangerna. I en studie fann de att kunskapen är låg, men att intresset är stort för att lära sig mer.

– Vi tycker att detta är en perfekt satsning som vi hoppas kommer leda till ökad efterfrågan av lokalt vin hos restaurangerna och deras besökare menar Anna Ek-Gustavsson på Visit Skåne.

Först nationell provning sedan internationell

Den första nationella provningen kommer att genomföras den 3 juni på Stadshuset i Stockholm. Där kommer ett tjugotal svenska vinprovare och sommelierer att blindprova närmare hundra svenska viner. Resultatet ska ge en generell bild av svenskt vins kvalitet idag – samtidigt som provningen utgör en kvalificering för de deltagande vinerna att gå vidare till slutprovningen i Skåne.

Den internationella slutprovningen i The Swedish Wine Tasting genomförs den 28 augusti 2024 i Koenigseggs anläggning vid Ängelholms flygplats. I denna provning kommer de svenska vinerna i en strikt blindprovning att ställas mot internationella viner i samma stil och prisklass. På plats i Skåne för att prova vinerna finns en jury bestående av några av världens främsta sommelierer och vinjournalister – bland annat de två sommeliervärldsmästarna, Andreas Larsson och Arvid Rosengren, flera Master of Wine och kända internationella vinskribenter.

Oavsett utgång räknar projektgruppen för The Swedish Wine Tasting med att denna internationella manifestation för svenskt vin kommer att ge ett stort erkännande till Sverige som ung vinnation.

Om någon känner igen temat med denna provning – en underdog som får tävla mot mästarna –  så kommer inspirationen från den världsberömda provningen ”The Paris Tasting” då några kaliforniska viner överraskande vann över franska viner i samma stil 1976.

Läs mer om The Swedish Wine Tasting 2024 här


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…