Systembolaget omsatte 4,5 miljarder mer 2020 än 2019

Pandemiåret 2020 blev en framgång för Systembolaget – åtminstone vad gäller försäljning. Totalt sålde de varor för 36,7 miljarder kronor jämfört med 32,2 året innan. Ingen är egentligen förvånad.

Det svenska Systembolaget behövde knappast anstränga sig för att öka försäljningen 2020. På grund av pandemin fick de fördelar av den kraftigt minskade införsel från utlandet och restaurangernas begränsade öppethållande. Dessutom upphörde nästan alla event, bröllop och jubileumsfester. 

Totalt var Systembolagets försäljningsökning 2020 fjorton procent jämfört med det icke pandemidrabbade året 2019. Från 32,2 till 36,7 miljoner kronor. Volymmässigt ökade försäljning med elva procent till 569 miljoner liter – jämfört med 512 miljoner liter året innan.

Rörelseresultatet ökade än mer – det blev en fördubbling. Från 229 miljoner kronor 2019 till 569 miljoner kronor 2020. Detta förklarar Systembolaget med den ökade försäljningsvolymen samt effektiviseringsåtgärder som till exempel kontantfria kassor.

Systembolaget understryker också att majoriteten av befolkningen inte ändrat sin alkoholkonsumtion under pandemin, enligt en mätning av marknadsundersökningsföretaget Norstats. Många uppger till och med att de snarare minskat än ökat sin konsumtion jämfört med föregående år, enligt Systembolaget.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…