Tio nyheter och trender i vinvärlden

Vad händer i vinvärlden framöver och framför allt vad hände förra året. En sak är klar allt är föränderligt – gamla sanningar blir som nya –  eller kastas överbord.

Här är min personliga sammanfattning av nyheter och trender vinvärlden just nu

1. Vinupplevelser

Svenskarna är ett nyfiket folk – och det gäller även vin idag. Nu säljer udda viner gjort på udda druvor från udda områden mer och mer. Varje vinnörd vill hitta sitt unika vin. Ett utmaning för Systembolaget.

2. Prisvärdhet – inte bara etiketter

Idag vet allt fler vad de söker. De stora producenterna med säkra varumärken får nu större konkurrens av mer okända viner med samma kvalitet. Det är inte alltid att dyrt är bra – och dyrare är ännu bättre.

3. Vinvärlden växer

Jag konstaterar att det snart inte finns en enda vit fläck på världskartan – vad gäller vinproduktion. Thailändskt vin? Javisst. Och nu görs cab-viner i Ecuador och Bolivia.

4. Ukraina vinner

Kriget i Ukraina har med rätta skapat stora sympatier för landet. Ukrainas vinindustri och dessa viner etablerar sig nu allt mer i västra Europa. Organisationen Roots of Peace och deras projekt Mines to Vines rensar vingårdarna från landminor.

5. Ryssland drabbas

Det är få som vill dricka ryska alkoholdrycker idag. Ryssland utesluts också ur internationella tävlingar och organisationer. Även den internationella sommelierföreningen har tagit sin hand från landet.

6. Alkoholfritt alkohol växer

Det råder en trend kring att inte behöva dricka alkohol – men att ändå kunna njuta av vindrycker. Med moderna teknik blir alkoholfria viner allt bättre. Och nu finns även alkoholfri gin och akvavit som är fullt drickbar.

7. Extremväder skadar vinvärlden

Hagel, översvämningar och bränder – det är bara några resultat av klimatförändringar som skadar vinvärlden. I många områden i Centraleuropa förlorar man hela skördar – eller åtminstone delar av dem. Katastrof i vilket fall.

8. Vinmässor och vincentra

Efter pandemin är vinmässorna tillbaka. Nu senast Vinexpo i Paris – och snart är det dags för ProWein i Düsseldorf. Dessutom öppnar det nya vincentra runt om i världen. Dijon fick ett nytt nyligen – och i Kina öppnas flera nya.

9. Nya förpackningar

Det är ingen hejd på materialutvecklingen när det gäller vinförpackningar. Återvinningsbara plast- och aluminiumförpackningar är vi vana vid. Nu kommer också flaskor av pappersmaterial. Men för lagring är det fortfarande flaskan som gäller.

10. Hållbart – mer än ekologiskt

Inget fel på ekologisk matproduktion. Men det är ju knappast det som räddar vår jord från uppvärmning. Nu är det hållbart och koldioxidneutral vinproduktion som gäller.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…