VECKANS FEM – vin för en mindre plånbok

Fortfarande sportlov för många – vilket tär på kassan. Kanske läge att låta de kommande veckorna bli en tid med viner till sansade priser? Här kommer fyra budgettips på vin, och ett alkoholfritt, som ger mycket kvalitet för pengarna. 

Vintipsen är från Svenska Dagbladet. Här hittar du fler.

KWV Coastal Views 2023, Sydafrika, Western Cape, 111 kr, nr 2219

KWV grundades redan 1918. Länge var kooperativet en storhandlare med vin. Idag är det privatiserat men gör fortfarande en hel del allt bättre vin som denna blend på sauvignon blanc och chenin blanc. Aromatiskt med massor av pigg frukt och bra syra. 

Marqúes de Riscal Organic 2022, Spanien, Rueda, 121 kr, nr 6001

När jag stötte på vinet första gången blev jag fascinerad av två saker: att det var gjort av Riojas kultvinhus Marqúes de Riscal och att druvan verdejo kunde ge så härliga viner. Här får du det mesta du önskar av fruktiga aromer med citrus, krusbär och svartavinbärsblad.

La Corte del Pozzo Bardolino 2022 , Italien, Bardolino, 111 kr, nr 2340

Bardolino, granne med Valpolicella, förtjänar mer uppmärksamhet. Här har ett stort kvalitetslyft gjorts. Stilen är mjukare och bärigare än i Valpolicella – fjärran från alla ekade röda fruktbomber. Här får du elegans med balanserad syra. Ett vin du kan dricka även till fisk.

Chianti Classico Storia di Famiglia 2020, Italien, Toscana, 131 kr, nr 73273

De klassiska Chianti-vinerna – som kunde vara ganska snipiga förr – har blivit allt bättre. Här visar det gamla familjeföretaget Cecchi upp sin familjehistoria i ett vin på sangiovese. Härlig doft med mörk frukt likt körsbär, örtkryddor – bra syra och fatkaraktär i avslutningen.

Hopple Ekologisk Alkoholfri cider, Sverige, 28,90 kr (250 ml), nr 11976

Pomologik har haft stor framgång med sina hantverksmässiga drycker av hundra procent frukt – utan tillsats av vare sig vatten eller socker. Hopple är unikt genom att äppelcidern också smaksatts med humle vilket ger fantastisk äppel-humlearom och fruktsyrlig smak.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…