Vin tappar trettio procent smak på flyget

Nu börjar flyget komma tillbaka till nivåer som gällde före pandemin. Och visst är det lyxigt med ett glas vin uppe luften. Men, undrar många, varför är det inte lika gott som på marknivå? Och varför är Bloody Mary så populärt?

Problemet är inte nytt – men nu har det hela studerats mer vetenskapligt. Sammantaget handlar det om att vin kan tappa så mycket som trettio procent av sin smak och arom. Mest märks det på drycken som alla gillar på flyget: champagne. 

Det finns tre olika faktorer som gör att vinet inte smakar så mycket som det borde. Den främsta anledningen är att kabintrycket är lägre än på marknivå. Men även en minskad luftfuktighet och det ständiga bakgrundsbullret påverkar smaken. 

Lösningen på detta fysikaliska problem är att flygbolaget bör välja kraftigare viner som även vid minskad smak har tillräckligt mycket kraft för att ändå ha karaktär. Ett fatlagrat rödvin är alltså bättre än en lätt beaujolais. När det gäller champagne förordas mer pinot noir i blandningen.

Bloody Mary smakar bra i ett flygplan.

Ett institut som studerat detta spännande forskningsområde är The Centre for the Study of the Senses vid University of London. De konstaterar att det finns en anledning till att Bloody Mary är så populärt. Kombinationen av tomatjuice, vodka och kryddhetta i form av både Tabasco och Worcestershiresås ger nämligen utrymme för att lyfta smakerna även om trettio procent försvinner – dessutom är tomatjuicen mycket umami-rik vilket i sig lyfter smaken på blandningen.

Med andra ord: Det är bara att hålla fast vid din Bloody Mary-beställning på flyget.


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…