Nu börjar flyget komma tillbaka till nivåer som gällde före pandemin. Och visst är det lyxigt med ett glas vin uppe luften. Men, undrar många, varför är det inte lika gott som på marknivå? Och varför är Bloody Mary så populärt?
Problemet är inte nytt – men nu har det hela studerats mer vetenskapligt. Sammantaget handlar det om att vin kan tappa så mycket som trettio procent av sin smak och arom. Mest märks det på drycken som alla gillar på flyget: champagne.
Det finns tre olika faktorer som gör att vinet inte smakar så mycket som det borde. Den främsta anledningen är att kabintrycket är lägre än på marknivå. Men även en minskad luftfuktighet och det ständiga bakgrundsbullret påverkar smaken.
Lösningen på detta fysikaliska problem är att flygbolaget bör välja kraftigare viner som även vid minskad smak har tillräckligt mycket kraft för att ändå ha karaktär. Ett fatlagrat rödvin är alltså bättre än en lätt beaujolais. När det gäller champagne förordas mer pinot noir i blandningen.
Ett institut som studerat detta spännande forskningsområde är The Centre for the Study of the Senses vid University of London. De konstaterar att det finns en anledning till att Bloody Mary är så populärt. Kombinationen av tomatjuice, vodka och kryddhetta i form av både Tabasco och Worcestershiresås ger nämligen utrymme för att lyfta smakerna även om trettio procent försvinner – dessutom är tomatjuicen mycket umami-rik vilket i sig lyfter smaken på blandningen.
Med andra ord: Det är bara att hålla fast vid din Bloody Mary-beställning på flyget.