Vin tappar trettio procent smak på flyget

Nu börjar flyget komma tillbaka till nivåer som gällde före pandemin. Och visst är det lyxigt med ett glas vin uppe luften. Men, undrar många, varför är det inte lika gott som på marknivå? Och varför är Bloody Mary så populärt?

Problemet är inte nytt – men nu har det hela studerats mer vetenskapligt. Sammantaget handlar det om att vin kan tappa så mycket som trettio procent av sin smak och arom. Mest märks det på drycken som alla gillar på flyget: champagne. 

Det finns tre olika faktorer som gör att vinet inte smakar så mycket som det borde. Den främsta anledningen är att kabintrycket är lägre än på marknivå. Men även en minskad luftfuktighet och det ständiga bakgrundsbullret påverkar smaken. 

Lösningen på detta fysikaliska problem är att flygbolaget bör välja kraftigare viner som även vid minskad smak har tillräckligt mycket kraft för att ändå ha karaktär. Ett fatlagrat rödvin är alltså bättre än en lätt beaujolais. När det gäller champagne förordas mer pinot noir i blandningen.

Bloody Mary smakar bra i ett flygplan.

Ett institut som studerat detta spännande forskningsområde är The Centre for the Study of the Senses vid University of London. De konstaterar att det finns en anledning till att Bloody Mary är så populärt. Kombinationen av tomatjuice, vodka och kryddhetta i form av både Tabasco och Worcestershiresås ger nämligen utrymme för att lyfta smakerna även om trettio procent försvinner – dessutom är tomatjuicen mycket umami-rik vilket i sig lyfter smaken på blandningen.

Med andra ord: Det är bara att hålla fast vid din Bloody Mary-beställning på flyget.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…