Vinappen Vivino vinner över Systembolaget

Systembolaget har en vana att stämma alla som de anser inkräktar på deras monopol. Det har både Vivino och Winefinder fått känna på. Men det är inte alltid det går Systembolagets väg. Nu har de förlorat mot Vivino och det var inte en gratis.

Den danska vinappen Vivino får fortsätta att leverera vin hem till svenska kunder. Det har fastslagits av Patent- och Marknadsdomstolen förra veckan. Domstolen köpte inte Systembolagets argument och ansåg att Vivino till fullo uppfyllde villkoren för distanshandel och privatinförsel.

Domstolen ansåg dock att Vivino måste vara måttfullare när det gäller sin marknadsföring. Det duger inte att hänvisa till fredagsmys eller liknande.

Systembolaget vill stoppa Vivino från att skicka vinlådor.

Förutom dessa påpekanden får Vivino alltså rätt mot Systembolaget. Monopolet ska därför ersätta Vivino för deras rättegångskostnader på cirka tre miljoner kronor. Domen kan dock överklagas. 

En rättegång för Winefinder väntar nu i kulisserna efter att de blivit stämda av Systembolaget på liknande grunder.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…