Få kockar är så erfarna vid 31 års ålder. Sina första meriter fick han redan som 19-åring när han valde att jobba med Tommy Myllymäki istället för att gå på studentbaler hemma i Jönköping. Nu presenterar han sin första bok.
Albin Edberg var commis (assistent) till Tommy Myllymäki i Bocuse d’Or under två år. Det resulterade i en vinst i Bocuse d’Or Europe och ett brons i kock-VM i Lyon 2015. Han har jobbat på toppkrogar i News York och Stockholm. En andraplats i Kockarnas Kamp gjorde honom känd i Sverige.
Nog kan han de klassiska recepten – jag var med en kväll på Teatergrillen 2023 där han lagade några av Tore Wretmans favoritrecept, med den äran.
Hans bok heter Svensk Comfort Food (Natur & Kultur) och är en samling av hans favoritrecept. Många av dem är inspirerade av mormor som bodde i samma hus under hans uppväxt.

Orden Comfort Food i titeln tycker jag är lite missvisande. Comfort Food betyder för mig mat som är processad och enkel att både laga och äta. Här är det mer traditionell svensk matlagning med bra råvaror. Oavsett är det recept som Albin Edberg älskar att laga, äta och bjuda på.
– Jag har gjort en bok som jag hoppas och tror kommer tilltala nybörjaren såväl som den rutinerade matlagaren och jag är stolt över varenda sida i boken, menar Albin Edberg.
Här finns rätter för alla dagar där han slår ett extra slag för söndagsmiddagar som får ta lite mer tid, innehålla lite lyxigare råvaror och lagas i lugn och ro.
Spannet i boken sträcker sig från korv stroganoff och kycklingcurry till helbakad piggvar och en perfekt frasigt stekt schnitzel. De flesta rätter har Albin Edberg skruvat till lite extra för att ta dem till en ny nivå.
Totalt finns närmare femtio olika recept. Jag tänker snart laga hans Torskkind med pumpakräm och chimichurrisallad.
Fotograf: Fredrik Skogkvist