Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen på drinkmenyerna många och fantasifulla. Eftersom jag inte är bästa vän med sött och blommigt blir mitt val ofta detsamma: Manhattan eller Negroni. Nu kanske jag borde tänka om.
De senaste åren har jag noterat en ny trend-cocktail – Espresso Martini. Under senaste långresan var det definitivt den vanligaste cocktailen som beställdes. Tanken är ju god: en martini med espresso. Dessvärre är det inte riktigt sanningen. Espresso och vodka är grunden men sedan ska den sötas med både Kahlúa och sockerlag. Någon martini har den inte varit i närheten av.
Gotlands ginfabrik har hängt på trenden med en bra färdigblandad variant – faktiskt inte lika söt som de som oftast blandas i barer. Deras Espresso Martini finns på Systembolaget från och med måndag 17 mars för 169 kronor halvlitern.

Vem har då kommit på denna hybrid av kaffe och sprit? Är det kanske en internationell variant av en svensk kaffekask? Nja, tveksamt. Espresso Martini lär ha uppfunnits av mixologen Dick Bradsell på Fred’s Club i London i slutet på 1980-talet. Enligt vad som berättas skapades den för en ung vacker dam som ville ha “something to wake me up, then fuck me up”.
I en etablerad cocktailguide fastslås det att en Espresso Martini ska blandas av 50 ml vodka, 30 ml Kahlúa, 10 ml sugar syrup och en extra stark espresso. Den ska också dekorerats med några kaffebönor.
Det ska tilläggas att många mixologer inte är så förtjusta i Espresso Martini eftersom den är ganska bökig att få till på rätt sätt.