Champagnekorken är snabbare än JAS Gripen

Alla vet att det blir rejäl fart på korken när man öppnar champagneflaskor på Formel1-vis – det vill säga skakar och skjuter. Det är ju förvisso ingenting man ska ägna sig åt hemma – konsten är ju att få korken att ploppa ur med en lite suck. Men om det blir fel kan du ta till dig av den senaste forskningen kring champagnekorkar och hastighet.

Frågan är alltså inte om en champagnekork kan flyga snabbare än JAS Gripen – för det kan den. När en champagnekork lämnar flaskan under maximalt tryck har den en hastighet på runt 2400 km i timmen – alltså mer ån två mach. Det innebär att korken passerar ljudvallen rejält (ljudvallen går vid 1000 km/tim). JAS Gripen passerar också ljudvallen gånger två. Men inte så mycket mer – planet kan komma upp i cirka 2200 km/tim.

Men den stora frågan är varför det går så enormt snabbt för korken. Jag tror ju att det har med det enorma tryck som byggts upp i flaskan. Nja, så enkelt är det inte – vilket professor Gérard Liger-Belair på Université de Reims har studerat. Hans forskning är alltid kul eftersom man tydligen kan få pengar till allt man ber om när det gäller studier av champagne. Gérard Liger-Belair var till exempel den som räknade ut hur många möjliga bubblor det kan finnas i en flaska champagne – 49 miljoner kom han fram till.

Med 12000 bilder i sekunden kan man följa förloppet när korken lämnar flaskan.

När det gäller utskjutninghastigheten på champagnekorken är det komplicerat. Klicka på länken nedan så förstår du hur svårt det kan vara – själv begriper jag inte mycket. Förklaringen i sammanfattning är att det skapas ”underexpanderade överljuds-CO2-frysningsstrålar under champagnekorken”. Detta är en alltså en grundläggande tillämpning av Henrys lag, som säger att koncentrationen av löst CO2 i vätskefasen är proportionell mot partialtrycket av gasfas CO2 i flaskhalsen. Eller hur?

Om du tycker att det kommer gråvit rök ur flaskan är det precis samma effekt som efter ett jetplan. Det man ser är en kondensation eller till och med frysning av vattenånga som finns i den omgivande luften. Om jag uppfattat det rätt. 

Här är formeln. Ser komplett ut?

I korthet handlar allt om en rejäl chockvåg på grund av adiabatisk kylning – det kan du googla på.

Bonusinfo: forskningen är gjord på flaskor från champagnefirman Pommery

Här kan du grotta ner dig i fysikens lagar.


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…