Champagnekorken är snabbare än JAS Gripen

Alla vet att det blir rejäl fart på korken när man öppnar champagneflaskor på Formel1-vis – det vill säga skakar och skjuter. Det är ju förvisso ingenting man ska ägna sig åt hemma – konsten är ju att få korken att ploppa ur med en lite suck. Men om det blir fel kan du ta till dig av den senaste forskningen kring champagnekorkar och hastighet.

Frågan är alltså inte om en champagnekork kan flyga snabbare än JAS Gripen – för det kan den. När en champagnekork lämnar flaskan under maximalt tryck har den en hastighet på runt 2400 km i timmen – alltså mer ån två mach. Det innebär att korken passerar ljudvallen rejält (ljudvallen går vid 1000 km/tim). JAS Gripen passerar också ljudvallen gånger två. Men inte så mycket mer – planet kan komma upp i cirka 2200 km/tim.

Men den stora frågan är varför det går så enormt snabbt för korken. Jag tror ju att det har med det enorma tryck som byggts upp i flaskan. Nja, så enkelt är det inte – vilket professor Gérard Liger-Belair på Université de Reims har studerat. Hans forskning är alltid kul eftersom man tydligen kan få pengar till allt man ber om när det gäller studier av champagne. Gérard Liger-Belair var till exempel den som räknade ut hur många möjliga bubblor det kan finnas i en flaska champagne – 49 miljoner kom han fram till.

Med 12000 bilder i sekunden kan man följa förloppet när korken lämnar flaskan.

När det gäller utskjutninghastigheten på champagnekorken är det komplicerat. Klicka på länken nedan så förstår du hur svårt det kan vara – själv begriper jag inte mycket. Förklaringen i sammanfattning är att det skapas ”underexpanderade överljuds-CO2-frysningsstrålar under champagnekorken”. Detta är en alltså en grundläggande tillämpning av Henrys lag, som säger att koncentrationen av löst CO2 i vätskefasen är proportionell mot partialtrycket av gasfas CO2 i flaskhalsen. Eller hur?

Om du tycker att det kommer gråvit rök ur flaskan är det precis samma effekt som efter ett jetplan. Det man ser är en kondensation eller till och med frysning av vattenånga som finns i den omgivande luften. Om jag uppfattat det rätt. 

Här är formeln. Ser komplett ut?

I korthet handlar allt om en rejäl chockvåg på grund av adiabatisk kylning – det kan du googla på.

Bonusinfo: forskningen är gjord på flaskor från champagnefirman Pommery

Här kan du grotta ner dig i fysikens lagar.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…