En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem som man inspirerats av. Det har programledaren och komikerna David Sundin gjort.
Det är förbjudet att stjäla, brukar det heta. Men när det gäller recept är det faktiskt fritt fram – bara man ändrar på något i ingredienslistan. Det är också så de flesta gör i receptbranschen.
David Sundin är ärlig. Hans kokbok ”De bästa recepten ur alla mina kokböcker” (Natur & Kultur) är helt enkelt en best-of-samling av recept från hans egen kokbokshylla. Alltid med benäget tillstånd och redovisning från de som skapat recepten. Det är snyggt. Detta borde jag själv kommit på som har haft ett par hundra kokböcker i hyllan – vilken dock har bantats betydligt.

David Sundin har också samlat på sig ett par hundra kokböcker. I denna kokböckernas kokbok presenterar han de bästa recepten ur alla dessa böcker.
– One kokbok to rule them all, enligt David Sundin.
I den 176-sidiga boken erbjuds allt det ”godaste gott” vad gäller pasta, mackor, hamburgare, röror, japanskt, husman, tillbehör, desserter och mycket mer. Utöver recepten innehåller boken även ”personliga, humoristiska och matiga texter och anekdoter”, enligt författaren själv.

Det finns också topplistor som ”det godaste jag någonsin ätit” och ”mina bästa fiktiva kokböcker”. Slutligen får man svaret på frågan: Vad är meningen med livet (no clues).
Detta är David Sundins första kokbok – och kanske enda. Han är dock även barnboksförfattare. Debuten hette ”Boken som inte ville bli läst” och var årets mest sålda barnbok 2020.