Kokböckernas kokboksbok – kan det vara något?

En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem som man inspirerats av. Det har programledaren och komikerna David Sundin gjort.

Det är förbjudet att stjäla, brukar det heta. Men när det gäller recept är det faktiskt fritt fram – bara man ändrar på något i ingredienslistan. Det är också så de flesta gör i receptbranschen.

David Sundin är ärlig. Hans kokbok ”De bästa recepten ur alla mina kokböcker” (Natur & Kultur) är helt enkelt en best-of-samling av recept från hans egen kokbokshylla. Alltid med benäget tillstånd och redovisning från de som skapat recepten. Det är snyggt. Detta borde jag själv kommit på som har haft ett par hundra kokböcker i hyllan – vilken dock har bantats betydligt.

David Sundin har samlat på sig ett par hundra kokböcker. Och vem har inte det?

David Sundin har också samlat på sig ett par hundra kokböcker. I denna kokböckernas kokbok presenterar han de bästa recepten ur alla dessa böcker. 

– One kokbok to rule them all, enligt David Sundin.

I den 176-sidiga boken erbjuds allt det ”godaste gott” vad gäller pasta, mackor, hamburgare, röror, japanskt, husman, tillbehör, desserter och mycket mer. Utöver recepten innehåller boken även ”personliga, humoristiska och matiga texter och anekdoter”, enligt författaren själv.

Bland de “lånade” recepten finns Toast Pelle Janzon med recept av Tove Nilsson.

Det finns också topplistor som ”det godaste jag någonsin ätit” och ”mina bästa fiktiva kokböcker”. Slutligen får man svaret på frågan: Vad är meningen med livet (no clues).

Detta är David Sundins första kokbok – och kanske enda. Han är dock även barnboksförfattare. Debuten hette ”Boken som inte ville bli läst” och var årets mest sålda barnbok 2020.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…
4 Svensk Sprit-Åreng_Jonas Cramby-titel
Egentligen dricker jag inte sprit – även om en och annan manhattan och negroni kan slinka ner. Fast jag är…