Nära hundraprocentig insats när Gustav Leonhardt tog brons i kock-VM

En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse d’Or 2025. Han var dock bara en hårsmån från att hamna på en fjärdeplats.

Vinnarna blev Team Frankrike – för sjunde gången. Silverstatyn gick till Danmark med klar marginal till Sverige men en bra bit efter Frankrike poängmässigt. Danmark hade dock högst poäng på tallriksserveringens kötträtt. Sveriges marginal till fyran Norge var endast 2,5 poäng.

Man önskar guld  men brons är också fantastiskt. Foto: Niclas Ericsson

När Gustav Leonhardt hämtat sig efter detta gastronomiska maratonlopp är han ändå stolt över sin insats: 

– Nivån har varit extremt hög, understryker Gustav Leonhardt.

– Vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi går och står för och att då få komma hem med en bronsstatyett är en stor ära och ett kvitto på att vi har lyckats med allt det arbete och den passion vi lagt ner.

Segraren Frankrike med Paul Marcon i spetsen. Camille Pigot till höger är minst lika glad. Foto Bocuse d’Or.

Segraren Frankrike med Paul Marcon i spetsen var förstås överlycklig men gladast var nog hans commis Camille Pigot som utsågs till Best Commis Award. En dubbel för Frankrike alltså. Tvåan Danmark representerades av Sebastian Holberg Svendsgaard som varit Chef både på Babette och Geranium i Köpenhamn. 

Team Sweden när jag träffade dem i Parisi oktober. Gustav Leonhardt flankerad av commis Noel Moglia och coach Peter Asp Jelksäter.

Ytterligare en svensk var faktisk med: Sebastian Gibrandt, silvermedaljör 2019. Han var nu coach för Team USA som kom på sjunde plats.

Totalt tävlade 24 nationer från olika delar av världen under två dagar i Lyon. Fem timmar och 30 minuter fick varje lag på sig att tillaga två serveringar för femton personer vardera. De tävlande bedöms på smak, teknik, presentation och organisation. 

Här är Team Swedens rätter

Tallriksservering: Hummerglacerad havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, Trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno, Sabayonne på hummer med ingefära & citrusblad.

Gustav Leonhardts tävlingsrätter. Foto: Foto: Gustaf Björlin/ The Food Office

Fatservering: Kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel & pepparglacerad ytterfilé. Rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple & röda vinbär, Grönpeppar- & ankleversås. Consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.

Foto titelbild: Niclas Ericsson

Här är årets sex främsta team

1. Frankrike

2. Danmark

3. Sverige

4. Norge

5. Storbritannien

6. Singapore

Här är alla vinnarna sedan starten 1987

Frankrike har nu nio segrar, Norge fem, Danmark tre och Sverige en (1987)

2025

1. Frankrike – Paul Marcon

2. Danmark – Sebastian Holberg Svendsgaard

3. Sverige – Gustav Leonhardt

2023

1. Danmark–  Brian Mark Hansen

2. Norway – Filip August Bendi

3. Hungary – Bence Dalnoki

4. Sverige – Jimmi Eriksson

2021

1. Frankrike – Davy Tissot

2. Danmark – Ronni Vexøe Mortensen

3. Norge – Christian André Pettersen

5. Sverige – Sebastian Gibrand

2019

1. Danmark – Kenneth Toft-Hansen

2. Sverige – Sebastian Gibrand 

3. Norge – Christian André Pettersen

2017

1. USA – Mathew Peters –

2. Norge – Christopher William Davidsen

3. Island – Viktor Örn Andrésson

7. Sverige – Alexander Sjögren

2015

1. Norge – Örjan Johannessen

2. USA – Philip Tessier

3. Sverige – Tommy Myllymäki

2013

1. Frankrike – Thibaut Ruggeri

2. Danmark – Jeppe Foldager

3. Japan – Noriyuki Hamada

6. Sverige – Adam Dahlberg

2011

1. Danmark – Rasmus Kofoed

2. Sverige – Tommy Myllymäki

3. Norge – Gunnar Hvarnes

2009

1. Norge – Geir Skeie

2. Sverige – Jonas Lundgren

3. Frankrike – Philippe Mille

2007

1. Frankrike – Fabrice Desvignes

2. Danmark – Rasmus Kofoed

3. Schweiz – Franck Giovaninni

5. Sverige – Markus Aujalay

2005

1. Frankrike – Serge Vieira

2. Norge – Tom Viktor Gausdal

3. Danmark – Rasmus Kofoed 

4. Sverige – Jonas Dahlbom

2003

1. Norge – Charles Tjessem

2. Frankrike – Franck Putelat

3. Tyskland – Claus Weitbrecht

4. Sverige – Paul Svensson

2001

1. Frankrike – François Adamski

2. Sverige – Henrik Norström

3. Island – Hakon Mar Örvarsson

1999

1. Norge – Terje Ness – Norge

2. Frankrike – Yannick Alleno

3. Belgien – Ferdy Debecker

(Sverige regerande mästare)

1997

1. Sverige – Mathias Dahlgren

2. Belgien – Roland Debuyst

3. Norge – Odd Ivar Solvold

1995

1. Frankrike – Régis Marcon 

2. Sverige – Melker Andersson

3. Tyskland – Patrik Jaros

1993

1. Norge – Bent Stiansen

2. Danmark – Jens Peter Kolbeck

3. Belgien – Guy Van Cauteren

7. Sverige – Fredrik Eriksson

1991

1. Frankrike – Michel Roth

2. Norge – Lars Erik Underthun

3. Holland – Gert Jan Raven

5. Sverige – Crister Svantesson

1989

1. Luxemburg – Léa Linster

2. Belgien – Pierre Paulus

3. Singapore – William Wai

12. Sverige – Crister Svantesson

1987

1. Frankrike – Jacky Fréon

2. Belgien – Michel Addons

3. Tyskland – Hans Hass

Sverige – Christer Lingström (oplacerad)


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…