Nära hundraprocentig insats när Gustav Leonhardt tog brons i kock-VM

En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse d’Or 2025. Han var dock bara en hårsmån från att hamna på en fjärdeplats.

Vinnarna blev Team Frankrike – för sjunde gången. Silverstatyn gick till Danmark med klar marginal till Sverige men en bra bit efter Frankrike poängmässigt. Danmark hade dock högst poäng på tallriksserveringens kötträtt. Sveriges marginal till fyran Norge var endast 2,5 poäng.

Man önskar guld  men brons är också fantastiskt. Foto: Niclas Ericsson

När Gustav Leonhardt hämtat sig efter detta gastronomiska maratonlopp är han ändå stolt över sin insats: 

– Nivån har varit extremt hög, understryker Gustav Leonhardt.

– Vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi går och står för och att då få komma hem med en bronsstatyett är en stor ära och ett kvitto på att vi har lyckats med allt det arbete och den passion vi lagt ner.

Segraren Frankrike med Paul Marcon i spetsen. Camille Pigot till höger är minst lika glad. Foto Bocuse d’Or.

Segraren Frankrike med Paul Marcon i spetsen var förstås överlycklig men gladast var nog hans commis Camille Pigot som utsågs till Best Commis Award. En dubbel för Frankrike alltså. Tvåan Danmark representerades av Sebastian Holberg Svendsgaard som varit Chef både på Babette och Geranium i Köpenhamn. 

Team Sweden när jag träffade dem i Parisi oktober. Gustav Leonhardt flankerad av commis Noel Moglia och coach Peter Asp Jelksäter.

Ytterligare en svensk var faktisk med: Sebastian Gibrandt, silvermedaljör 2019. Han var nu coach för Team USA som kom på sjunde plats.

Totalt tävlade 24 nationer från olika delar av världen under två dagar i Lyon. Fem timmar och 30 minuter fick varje lag på sig att tillaga två serveringar för femton personer vardera. De tävlande bedöms på smak, teknik, presentation och organisation. 

Här är Team Swedens rätter

Tallriksservering: Hummerglacerad havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, Trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno, Sabayonne på hummer med ingefära & citrusblad.

Gustav Leonhardts tävlingsrätter. Foto: Foto: Gustaf Björlin/ The Food Office

Fatservering: Kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel & pepparglacerad ytterfilé. Rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple & röda vinbär, Grönpeppar- & ankleversås. Consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.

Foto titelbild: Niclas Ericsson

Här är årets sex främsta team

1. Frankrike

2. Danmark

3. Sverige

4. Norge

5. Storbritannien

6. Singapore

Här är alla vinnarna sedan starten 1987

Frankrike har nu nio segrar, Norge fem, Danmark tre och Sverige en (1987)

2025

1. Frankrike – Paul Marcon

2. Danmark – Sebastian Holberg Svendsgaard

3. Sverige – Gustav Leonhardt

2023

1. Danmark–  Brian Mark Hansen

2. Norway – Filip August Bendi

3. Hungary – Bence Dalnoki

4. Sverige – Jimmi Eriksson

2021

1. Frankrike – Davy Tissot

2. Danmark – Ronni Vexøe Mortensen

3. Norge – Christian André Pettersen

5. Sverige – Sebastian Gibrand

2019

1. Danmark – Kenneth Toft-Hansen

2. Sverige – Sebastian Gibrand 

3. Norge – Christian André Pettersen

2017

1. USA – Mathew Peters –

2. Norge – Christopher William Davidsen

3. Island – Viktor Örn Andrésson

7. Sverige – Alexander Sjögren

2015

1. Norge – Örjan Johannessen

2. USA – Philip Tessier

3. Sverige – Tommy Myllymäki

2013

1. Frankrike – Thibaut Ruggeri

2. Danmark – Jeppe Foldager

3. Japan – Noriyuki Hamada

6. Sverige – Adam Dahlberg

2011

1. Danmark – Rasmus Kofoed

2. Sverige – Tommy Myllymäki

3. Norge – Gunnar Hvarnes

2009

1. Norge – Geir Skeie

2. Sverige – Jonas Lundgren

3. Frankrike – Philippe Mille

2007

1. Frankrike – Fabrice Desvignes

2. Danmark – Rasmus Kofoed

3. Schweiz – Franck Giovaninni

5. Sverige – Markus Aujalay

2005

1. Frankrike – Serge Vieira

2. Norge – Tom Viktor Gausdal

3. Danmark – Rasmus Kofoed 

4. Sverige – Jonas Dahlbom

2003

1. Norge – Charles Tjessem

2. Frankrike – Franck Putelat

3. Tyskland – Claus Weitbrecht

4. Sverige – Paul Svensson

2001

1. Frankrike – François Adamski

2. Sverige – Henrik Norström

3. Island – Hakon Mar Örvarsson

1999

1. Norge – Terje Ness – Norge

2. Frankrike – Yannick Alleno

3. Belgien – Ferdy Debecker

(Sverige regerande mästare)

1997

1. Sverige – Mathias Dahlgren

2. Belgien – Roland Debuyst

3. Norge – Odd Ivar Solvold

1995

1. Frankrike – Régis Marcon 

2. Sverige – Melker Andersson

3. Tyskland – Patrik Jaros

1993

1. Norge – Bent Stiansen

2. Danmark – Jens Peter Kolbeck

3. Belgien – Guy Van Cauteren

7. Sverige – Fredrik Eriksson

1991

1. Frankrike – Michel Roth

2. Norge – Lars Erik Underthun

3. Holland – Gert Jan Raven

5. Sverige – Crister Svantesson

1989

1. Luxemburg – Léa Linster

2. Belgien – Pierre Paulus

3. Singapore – William Wai

12. Sverige – Crister Svantesson

1987

1. Frankrike – Jacky Fréon

2. Belgien – Michel Addons

3. Tyskland – Hans Hass

Sverige – Christer Lingström (oplacerad)


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…