Nya ROX med Viktor Westerlind – nu är det klart

Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm. Hans partner blir silversmeden och den tidigare krögaren Sebastian Schildt.

Restaurang Oxenstiernan öppnade första gången 2021 i den Oxenstiernska malmgården från 1700-talet. Då var det helt och hållet ett projekt skapat av Sebastian Schildt med Elvira Lindqvist som ansvarig köksmästare. Den kände silversmeden hade redan sin silversmedja i ett annat hus på malmgården.

Nu är det 2025 och då kommer Viktor Westerlind att vara krögare och därmed sätta sin prägel på krogen – kanske inte vad gäller design och inredning där Sebastian Schildt har sin främsta styrka.

Restaurang Oxenstiernan ligger i en gammal malmgård från 1700-talet.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.

Ambitionerna ligger förstås på stjärnnivå – inte så konstigt då Viktor Westerlind bara de senaste sju åren varit på stjärnkrogar som Frantzén, Aira och Operakällaren.

Öppningen av restaurangens tre olika delar med olika koncept kommer att ske efterhand. Först ut är sommarkrogen Jardin, en trädgårdsrestaurang med inspiration från Provence. Jardin öppnar den 28 juni. 

Under höstsäsongen öppnar en bistro – en mysig kvarterskrog i det lyxiga formatet, där älskade klassiker möter våra finaste nordiska råvaror. Som final blir det fine dining. Runt januari öppnar den mest intima delen av Oxenstiernan: en matsal där modern fine dining får ta ut svängarna. 

– Här ska det personliga, det kreativa och det nordiska stå i centrum i en avskalad, elegant miljö, förklarar Viktor Westerlind.

Om du inte har koll på Viktor Westerlind.

Viktor Westerlind är en av Sveriges mesta och bästa kockar. Få andra har så mycket erfarenhet och framgång från några av Sveriges bästa krogar:  F12, Frantzén, Aira och Operakällaren. Han vann Årets Kock 2009, tog guld med Svenska Kocklandslaget vid Culinary Olympics 2012, och är sedan 2022 även tävlingsledare för Årets Kock.

Här kan du läsa mer om Oxenstiernan.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…