Sökes: Smarta kroglösningar för utmanande tider 

Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy 

Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn i Circular Gastronomy Challenge vill ha in nomineringar senast den 10 oktober. Pristagarna får ett behovsanpassat stöd under 2026 för att utveckla sina idéer och hjälpa till att snabba på utvecklingen mot ett sundare matsystem. 

Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler att ställa om till en cirkulär ekonomi.

 – Idag behövs inspiratörer mer än någonsin för att visa att det går att äta både hälsosamt, klimatsmart, resurssnålt och fantastiskt gott. Sådant här kan kockar, bagare, bartendrar och andra i restaurangbranschen. Vi vill stärka deras roll som förändringsagenter genom att stötta deras bästa idéer, säger Per Styregård, juryns ordförande och medgrundare av Circular Gastronomy. 

En av mottagarna av priset 2025 var Kompostläsk från Törst Beverages.

 Alla som arbetar inom eller för restaurang, bar, bageri och café är välkomna att söka med idéer. För att komma i fråga för att få hjälp att förverkliga idén ska den: 

• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt

• kunna växa i storlek.

• kunna bli lönsam.

• ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vad eller vem som helst. 

Öppna denna sida om du vill nominera idéer och förslag.

" data-type="link" data-id="challenge@circulargastronomy.se">Du kan också mejla till denna adress.

De vinnande bidragen utses av juryn i december.

Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 26 januari 2026. 

Juryn består av både hållbarhetsexperter och kockar:

Per Styregård – juryns ordförande och medgrundare till Circular Gastronomy 

Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert

Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018

Johan Gottberg – konsult Preopening, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt

Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation

Marie Wallin Matséus – platschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem.

Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat

Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL

Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på KTH Sustainability Office 


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…
4 Svensk Sprit-Åreng_Jonas Cramby-titel
Egentligen dricker jag inte sprit – även om en och annan manhattan och negroni kan slinka ner. Fast jag är…