Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy
Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn i Circular Gastronomy Challenge vill ha in nomineringar senast den 10 oktober. Pristagarna får ett behovsanpassat stöd under 2026 för att utveckla sina idéer och hjälpa till att snabba på utvecklingen mot ett sundare matsystem.
Circular Gastronomy Challenge är ett innovationsprogram som uppmärksammar och stöttar restaurangrelaterade förnyelseprojekt – från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten sprids i syfte att inspirera fler att ställa om till en cirkulär ekonomi.
– Idag behövs inspiratörer mer än någonsin för att visa att det går att äta både hälsosamt, klimatsmart, resurssnålt och fantastiskt gott. Sådant här kan kockar, bagare, bartendrar och andra i restaurangbranschen. Vi vill stärka deras roll som förändringsagenter genom att stötta deras bästa idéer, säger Per Styregård, juryns ordförande och medgrundare av Circular Gastronomy.

Alla som arbetar inom eller för restaurang, bar, bageri och café är välkomna att söka med idéer. För att komma i fråga för att få hjälp att förverkliga idén ska den:
• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt
• kunna växa i storlek.
• kunna bli lönsam.
• ha potential att spridas och på så sätt positivt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.
Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vad eller vem som helst.
Öppna denna sida om du vill nominera idéer och förslag.
" data-type="link" data-id="challenge@circulargastronomy.se">Du kan också mejla till denna adress.
De vinnande bidragen utses av juryn i december.
Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 26 januari 2026.
Juryn består av både hållbarhetsexperter och kockar:
Per Styregård – juryns ordförande och medgrundare till Circular Gastronomy
Ulrika Brydling – verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
Sofia B Olsson – kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
Johan Gottberg – konsult Preopening, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt
Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
Marie Wallin Matséus – platschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem.
Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
Elvira Molin – projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL
Erica-Dawn Egan – hållbarhetsstrateg på KTH Sustainability Office