Dags att ta bort årgångsbeteckningar på vin

KRÖNIKA

Årgångsbeteckningar på vin är gammaldags. Mestadels faktiskt helt onödigt. Jo, jag vet att många vinvänner älskar att diskutera årgångar. Liksom terroir, druvkloner och lokala jäststammar. Nu är det kanske dags att tänka om. Låt mig förklara.

Detta är en krönika som jag skrivit för Allt om Vin. Det är ett vinmagasin jag gillar – och därför ofta skriver i. Tyvärr finns den inte att köpa som lösnummer. Passa på att prenumera på sex nummer till specialpris här.

Här kan du läsa mer om magasinet.

Förr var årgångsbeteckningar viktiga – ja, faktiskt avgörande för att kunna sälja ett vin. År med uselt vinväder gav helt enkelt usla viner. År med perfekt vinväder gav perfekta viner. Och allting däremellan. Det gällde att ha koll på årgången.  

Jag kan också lova att vinproducenterna var mästerliga på att luras. Det är allmänt känt att man i hemlighet fyllde på med vin från dåliga år i vinet från bra år. Bedrägligt men logiskt då vin från bra år sålde bättre.

Detta är en tid bara femtio år bort.

Idag lever vi i en helt annan vinvärld: hundrafalt större och med en utveckling av kunskap och teknik som är enorm. I princip finns inga dåliga årgångar längre. I den Nya Vinvärlden och stora delar av Europa är årgångsbeteckningar dessutom helt onödiga. Vinerna är lika bra varje år.

Jag konstaterar med tillfredställelse att allt fler håller med mig. Årgångar är på väg ut. Nu vill producenterna göra sitt bästa vin varje år genom att skapa den optimala blenden. Trenden är tydlig – även om lyxiga bordeaux- eller bourgogne-producenter aldrig kommer att acceptera årgångslösa viner. Det ligger i deras framgångs-DNA.

Om du tycker att det vore tråkigt utan årgångar kan du ju fundera på varför champagne blivit så populärt. Det handlar om NV – alltså Non Vintage, utan årgång – ett sätt att varje år skapa den ultimata blenden som gör att vinet alltid framstår som optimalt i sin husstil. Eller tänk på sherry där man genom solera-systemet hela tiden bygger upp ett nytt vin med hjälp av nya och gamla årgångar i ett evigt kretslopp. Det gillar jag.

Många boxviner är utan årgång. Där är det logiskt att blanda för att hålla en jämn kvalitet. Men förvånansvärt många gör ändå boxviner med årgångsbeteckning – kanske för att vinet ska verka lite finare. Undrar om det finns någon som bryr sig? Är Il Barone Rosso 2023 bättre än 2022?

Jag är inte ensam om dessa tankar. Många kända vinskribentkollegor i världen har påtalat onödigheten med årgångar. Och allt fler vinproducenter har redan tagit till sig av detta.

Mitt mantra är alltså: skippa årgångstvånget och låt alla göra sitt bästa vin varje år. Vin är till för att blandas så det blir så gott som möjligt. Eller hur?

Vad tycker du? Mejla


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….