Ergo, Vyn och Florencia Abella vinnare när Falstaff 2025 lanseras

I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk och dansk upplaga. Totalt utsågs tjugotvå vinnare, elva från varje land.

Det är det tysk-österrikiska förlaget Falstaff som ligger bakom guiden. I det tysktalande Europa är de dominerande när det gäller gastronomiska publikationer. Sedan 2024 finns Sverige med på deras krogkarta.

Listan på alla krogar med mer än 90 poäng hittar du nedan. Totalt omfattar den svenska guiden i år nästan 150 utvalda restauranger som alla har fått åttio poäng eller mer. De kriterier som bedöms är mat, dryck, service och atmosfär. I dryck ingår vinlista, alkoholfritt samt cocktails.

Här kan du se hela listan.

Årets Sommelier och Årets köksmästare: Sören Polonius och Florencia Abella.

Här är alla utmärkelser som delades ut

Restaurant of the Year Award: Restaurant Vyn

Lifetime Achievement of the Year Award: Crister Svantesson

Chef of the Year Award: Florencia Abella, Ekstedt

New Restaurant of the Year Award: Ergo

Service of the Year Award: Aira

Sommelier of the Year Award: Sören Polonius, Adam/Albin

Sustainability Award of the Year: Hörte Brygga

Rising Star of the Year Award – kitchen: Tilde Schedin, Hantverket

Rising Star of the Year Award – service: Andreas Vejs Lund, Vyn

Culinary Hideaway of the Year Award: PM & Vänner

Easy Eating of the Year Award: Rolfs Hav

Här är alla krogar med mer än 90 poäng

100 poäng

Frantzén, Stockholm

99 poäng

Aira, Stockholm

98 poäng

Vyn, Simrishamn

97 poäng

Operakällaren, Stockholm

Seafood Gastro, Stockholm

96 poäng

Ekstedt, Stockholm

95 poäng

Nour, Stockholm

Adam/Albin, Stockholm

94 poäng

Vollmers, Malmö

93 poäng

Sushi Sho, Stockholm

Ett Hem, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker

Knystaforsen, Rydöbruk

PM & Vänner, Växjö

Signum, Mölnlycke

28+, Göteborg

92 poäng

Ergo, Stockholm

Soyokaze, Stockholm

Petri, Stockholm

SK Mat & Människor, Göteborg

Wedholms Fisk, Stockholm

Mathias Dahlgren Matbaren i Grand Hotel, Stockholm

91 poäng

Dashi, Stockholm

Krakas Krog, Katthammarsvik

90 poäng

Bobergs Matsal, Stockholm

Fyr, Tylösand

Koka, Göteborg

Persona, Stockholm

Etoile, Stockholm

Foto: Charlotte Strömvall


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…