Kompostläsk, citrusskal och marina kolonilotter – tre idéer vinner årets innovationspris

När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om att tillverka drycker av matsvinn, en annan om att skapa ingredienser av gamla citrusskal och en tredje om att skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet.

Hållbarhet, cirkulär ekonomi och i synnerhet återvinning i alla sammanhang är en ödesfråga för vårt klot. Många pratar om det – få gör något konkret. Circular Gastronomy är en organisation som stöttar idéer och initiativ för att bidra till gastronomisk mångfald och omställningen till ett sundare matsystem.

De tre innovationerna som prisades i år får nu hjälp att utveckla sina idéer med hjälp av skräddarsydda innovationsstöd med coachning av experter samt kontakter och kommunikation för att förverkliga sina idéer.

Årets nominerade idéskapare har presenterat lösningar på flera aktuella utmaningar för restauranger, barer, caféer och bagerier. Många av idéerna handlar om att på ett cirkulärt sätt ta vara på sådant som annars skulle ha slängts, som utslitna textilier, fruktskal och överblivet bröd. 

– För att vinna och få del av innovationsstödet ska idén vara relevant för restaurangnäringen, kunna bidra till att resurser bättre tas tillvara, kunna växa i storlek och bli lönsam, förklarar Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy tillsammans med Ami Hovstadius.

Grundarna av Circular Gastronomy: Ami Hovstadius och Per Styregård. Foto: Mikael Mölstad

Idéerna och idéskaparna som mottar innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2024 är:

Kompostläsk – Ludvig Brydolf, Törst Beverages

För idén att skapa ett cirkulärt system för att tillverka drycker av matsvinn i en kedja som involverar dryckesproducent, grossister, hotell och restaurang. Systemet går att skala upp, kan inspirera andra att skapa liknande modeller och ger också tillfälle för restauranger och hotell att på ett konkret sätt kommunicera sitt hållbarhetsarbete.

Vinnarna: Ludvig Brynolf, Maria Bodin, Arash Johnsson. Foto: Erik Olsson

Waste is only failure of imagination – Arash Johnsson Sabet, Simply no waste

För idén om en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal – för användning på restauranger, bagerier, barer och glassmakerier. Det handlar om produkter som förstärker smak, förbättrar konsistens och förhöjer färg – växtbaserat, gluten- och äggfritt.

Marina kolonilotter – Maria Bodin, Cool Blue Future

För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera hållbar sjömat, fungera som mötesplats för utbyte av kunskap och öka medvetenheten kring havsodling.

Läs mer på Circular Gastronomy webbplats


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…