Kompostläsk, citrusskal och marina kolonilotter – tre idéer vinner årets innovationspris

När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om att tillverka drycker av matsvinn, en annan om att skapa ingredienser av gamla citrusskal och en tredje om att skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet.

Hållbarhet, cirkulär ekonomi och i synnerhet återvinning i alla sammanhang är en ödesfråga för vårt klot. Många pratar om det – få gör något konkret. Circular Gastronomy är en organisation som stöttar idéer och initiativ för att bidra till gastronomisk mångfald och omställningen till ett sundare matsystem.

De tre innovationerna som prisades i år får nu hjälp att utveckla sina idéer med hjälp av skräddarsydda innovationsstöd med coachning av experter samt kontakter och kommunikation för att förverkliga sina idéer.

Årets nominerade idéskapare har presenterat lösningar på flera aktuella utmaningar för restauranger, barer, caféer och bagerier. Många av idéerna handlar om att på ett cirkulärt sätt ta vara på sådant som annars skulle ha slängts, som utslitna textilier, fruktskal och överblivet bröd. 

– För att vinna och få del av innovationsstödet ska idén vara relevant för restaurangnäringen, kunna bidra till att resurser bättre tas tillvara, kunna växa i storlek och bli lönsam, förklarar Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy tillsammans med Ami Hovstadius.

Grundarna av Circular Gastronomy: Ami Hovstadius och Per Styregård. Foto: Mikael Mölstad

Idéerna och idéskaparna som mottar innovationspriset Circular Gastronomy Challenge 2024 är:

Kompostläsk – Ludvig Brydolf, Törst Beverages

För idén att skapa ett cirkulärt system för att tillverka drycker av matsvinn i en kedja som involverar dryckesproducent, grossister, hotell och restaurang. Systemet går att skala upp, kan inspirera andra att skapa liknande modeller och ger också tillfälle för restauranger och hotell att på ett konkret sätt kommunicera sitt hållbarhetsarbete.

Vinnarna: Ludvig Brynolf, Maria Bodin, Arash Johnsson. Foto: Erik Olsson

Waste is only failure of imagination – Arash Johnsson Sabet, Simply no waste

För idén om en affärsmodell som bygger på att i stor skala skapa ingredienser av tillvaratagna citrusskal – för användning på restauranger, bagerier, barer och glassmakerier. Det handlar om produkter som förstärker smak, förbättrar konsistens och förhöjer färg – växtbaserat, gluten- och äggfritt.

Marina kolonilotter – Maria Bodin, Cool Blue Future

För idén att för fiskare, krögare och privatpersoner skapa småskaliga tillsammansodlingar i havet – kolonilotter som både kan producera hållbar sjömat, fungera som mötesplats för utbyte av kunskap och öka medvetenheten kring havsodling.

Läs mer på Circular Gastronomy webbplats


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…