Kvinnlig kock vann kvalfinalen till Årets kock överlägset 

Kvaltävlingen till Årets Kock 2025 är avgjord. Efter två intensiva tävlingsdagar står det nu klart vilka sex kockar som går vidare till den stora finalen den 2 oktober.

Under de två dagarna, 12-13 juni, fick arton kockar en riktig duvning. Första dagen lagade de sitt inskickade bidrag från receptkvalet. De tolv med högst poäng gick vidare till den andra tävlingsdagen. Där ställdes de inför två otränade råvarukorgsuppgifter: att tillaga en vegetarisk sparrisrätt samt en rätt med fårtacka som huvudråvara. 

Trots hög svårighetsgrad blev det ovanligt jämnt när poängen räknades samman. En deltagare stod dock ut: Ida Bauhn från restaurang Nour i Stockholm. Hon fick hela 52 poäng mer än tvåan. Ida Bauhn från Göteborg började sin karriär på Fiskekrogen i Göteborg. En tid senare blev hon övertalad av Frida Ronge att komma till Stockholm och restaurang Tak – därefter lockade Sayan Isaksson henne till nuvarande arbetsplatsen: Nour. 

Tvåan, trean och fyran låg nästan helt jämnt medan femman och sexan hade samma poäng. Se lista nedan.

– Temat i år har varit att lyfta fram kockarnas kreativitet under verklighetstrogna förhållanden. Vi ville se hur de använder råvaror och tekniker för att skapa spännande, välgjorda rätter utan förträning, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2025.

Juryordförande Jonas Dahlbom menar att det var en fantastisk nivå på finalisterna i år – de visar inte bara teknisk skicklighet utan också på en enorm kreativitet och fingertoppskänsla. 

Finalen i Årets Kock 2025 avgörs torsdag 2 oktober på Annexet i Stockholm.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2025

Ida Bauhn, Nour, 389 poäng

Magnus Åkerström, Bibliothek, 338 poäng

Robin Frank Lindqvist, KOKA och Björns Bar, 337 poäng

Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 334 poäng

Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, 314 poäng 

Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder, 314 poäng


Juryn i kvalfinalen av Årets Kock 2025

Smakjuryn i Årets Kocks kvalfinal 2025. Foto Samuel Unéus.

Smakjury

Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar, Årets Kock 1996

Katherine Bont – Punk Royale, Coco Carmen

Sayan Isaksson – Nour

Stefan Ekengren – Hantverket

Jessie Sommarström – Sodexo, Årets Kock 2022

Martin Moses – Human, Årets Kock 2019

Ludwig Tjörnemo – Ludwig Tjörnemo Gastronomi, Årets Kock 2020

Emma Wixner – AIRA

Thea Malmegård – DoMa

Frida Nilsson – Furuhem

Metodjury

Ulrika Brydling – Eldrimner

Lindor Wink – Wink Studios

Michael Andersson – Petite Gastronomi, Årets Kock 2024

Jimmi Eriksson – Jimmi Eriksson Gastronomi, Årets Kock 2016


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…