Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam & Albin sin storsatsning Solen – ett krogkoncept som blivit stor succé. Efter det kom flera satsningar – men sedan var det tyst. Men nu händer det.
För mer än tio år sedan var jag med när Restaurangakademien flyttade till Slakthusområdet. De lockades dit av att hela området snart skulle bli ett gastronomi- och kulturcentrum i Stockholm – likt dagens Kødbyen i Köpenhamn inspirerat av Meatpacking District i New York City. Visionerna var stora från stadens sida – men det hände ingenting på många år.
Men för ett par år sedan började det ta fart när den stora krogsatsningen Solen satte igång sitt bygge. Här kan du läsa om nyheten då.
Sedan kom nyheterna slag i slag. Stockholm Roast, Bar Montan, musikloungen Hosoi och Afrika Sthlm slog upp sina dörrar – och plötsligt fanns det flera kvarter av nyetableringar som lockade nyfikna från hela Stockholm.
Här kan du läsa om när Africa kom till Slakthusområdet.
Under tiden har bland annat Bar Montan utvecklat sin krogbar med framgång. I mars öppnade de en stor matsal intill sin bar där man fokuserar på mer klassisk gastronomi. Under senaste året har också konsert- och eventlokalen Fållan etablerat sig – en stor attraktion i sig värdigt ett gammalt industriområde. Samtidigt har A-House etablerat en filial i det gamla börshuset – med både kontor och work-space.
I år tar det än mer fart när bostadsutvecklaren John Mattson presentera sina visioner. ”Nu tar vi ett stort steg med att fylla vakanserna efter charkfabriken Gudruns och kötthandlaren Mårtenssons Partiaffär avflytt”, berättar man hos John Mattson för en tid sedan.
Redan nu finns Pärlans konfektyr, Mr Cake och Chokladfabriken på plats – de kommer alla ha en kombination av produktion och försäljning. Den senaste spännande satsningen är Volanders. Det är en stor nöjeslokal i en gammal styckningsfabrik från 1959, med just namnet Volanders, vilken var i full drift i Gudruns regi fram till 2023.
Nya Volanders, som öppnade i mars, är en 600 kvadratmeter stor lokal med restaurang, flera barer, eventlokaler, catering och en uteservering. Mer satsningar: populära Sin Ramen i Stockholm är både krog, lounge och club. De har en planerad öppning i Slakthusområdet inom kort under konceptnamnet Sin x Slaughterhouse (sägs det i alla fall). Här ska det bli en kombination av asiatiskt kök, deli och egen produktion av nudlar.
Mattias Roussakoff, på fastighetsutvecklaren Atrium Ljungberg, menar att det nya Slakthusområdets identitet växer fram i samklang med mat- och dryckesaktörerna på platsen:
– Vi vet alla hur det är att komma till en plats någonstans i världen där det finns en speciell känsla, en vibe – en speciell identitet. Inom arkitekturen kallas det ”a sense of place” – något som varje duktig arkitekt strävar efter.
Här kan du läsa om Stockholms Stads visioner kring Slakthusområdet.
Enligt staden ska området bli klart kring år 2033.