Nu blir Slakthusområdet en hub för kultur och gastronomi – på riktigt

Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam & Albin sin storsatsning Solen – ett krogkoncept som blivit stor succé. Efter det kom flera satsningar – men sedan var det tyst. Men nu händer det.

För mer än tio år sedan var jag med när Restaurangakademien flyttade till Slakthusområdet. De lockades dit av att hela området snart skulle bli ett gastronomi- och kulturcentrum i Stockholm – likt dagens Kødbyen i Köpenhamn inspirerat av Meatpacking District i New York City. Visionerna var stora från stadens sida – men det hände ingenting på många år.

En av arkitekternas visonsbild.

Men för ett par år sedan började det ta fart när den stora krogsatsningen Solen satte igång sitt bygge. Här kan du läsa om nyheten då.

Sedan kom nyheterna slag i slag. Stockholm Roast, Bar Montan, musikloungen Hosoi och Afrika Sthlm slog upp sina dörrar – och plötsligt fanns det flera kvarter av nyetableringar som lockade nyfikna från hela Stockholm.

Här kan du läsa om när Africa kom till Slakthusområdet.

Under tiden har bland annat Bar Montan utvecklat sin krogbar med framgång. I mars öppnade de en stor matsal intill sin bar där man fokuserar på mer klassisk gastronomi. Under senaste året har också konsert- och eventlokalen Fållan etablerat sig – en stor attraktion i sig värdigt ett gammalt industriområde. Samtidigt har A-House etablerat en filial i det gamla börshuset – med både kontor och work-space.

I år tar det än mer fart när bostadsutvecklaren John Mattson presentera sina visioner. ”Nu tar vi ett stort steg med att fylla vakanserna efter charkfabriken Gudruns och kötthandlaren Mårtenssons Partiaffär avflytt”, berättar man hos John Mattson för en tid sedan.

Fållan är en musikscen och eventlokal där partihandeln höll till på Slakthusområdet.

Redan nu finns Pärlans konfektyr, Mr Cake och Chokladfabriken på plats – de kommer alla ha en kombination av produktion och försäljning. Den senaste spännande satsningen är Volanders. Det är en stor nöjeslokal i en gammal styckningsfabrik från 1959, med just namnet Volanders, vilken var i full drift i Gudruns regi fram till 2023. 

Nya Volanders, som öppnade i mars, är en 600 kvadratmeter stor lokal med restaurang, flera barer, eventlokaler, catering och en uteservering. Mer satsningar: populära Sin Ramen i Stockholm är både krog, lounge och club. De har en planerad öppning i Slakthusområdet inom kort under konceptnamnet Sin x Slaughterhouse (sägs det i alla fall). Här ska det bli en kombination av asiatiskt kök, deli och egen produktion av nudlar.

Volanders var tidigare charkproducenten Gudruns lokaler.

Mattias Roussakoff, på fastighetsutvecklaren Atrium Ljungberg, menar att det nya Slakthusområdets identitet växer fram i samklang med mat- och dryckesaktörerna på platsen:

– Vi vet alla hur det är att komma till en plats någonstans i världen där det finns en speciell känsla, en vibe – en speciell identitet. Inom arkitekturen kallas det ”a sense of place” – något som varje duktig arkitekt strävar efter.

Här kan du läsa om Stockholms Stads visioner kring Slakthusområdet.

Enligt staden ska området bli klart kring år 2033.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…