Sverige fick en ny två-stjärnig restaurang 

En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de flesta blir besvikna. Sverige fick i alla fall en ny två-stjärnig krog och två nya en-stjärnor.

Gladast bland svenskarna på plats var Thomas Sjögren som mycket välförtjänt gick från en stjärna till två stjärnor för Signum på Hällsnäs gård nära Mölnlycke.

Thomas Sjögren framför entrén till Signum. Foto Mikael Mölstad.

– Vårt hållbarhetsarbete går ständigt framåt. Vi har utökat våra odlingsområden, vilket gör att våra menyer kan vara levande under hela växtsäsongen. Vi konserverar också en stor del av det vi odlar som gör oss i princip självförsörjande även under vintermånaderna, förklarar Thomas Sjögren för Guide Michelin.

Utsikten från Signum är stilig. Foto Mikael Mölstad.

De två nya en-stjärnorna gick till Ergo i Stockholm och Hoze i Göteborg. Ergo är restaurangen som 2024 under ledning av Petter Johansson öppnade i Gastrologiks tidigare lokaler på Artillerigatan i Stockholm. Hoze är den egensinniga lilla krogen i Göteborg där sushikocken José Cerdá är en enmansorkester. Endast sex gäster per sittning får plats vid bardisken.

I övrigt fick alla andra restauranger behålla sina stjärnor. Frantzén ståtar fortfarande ensam med tre stjärnor. Saknar jag någon? Jodå – en som borde fått en stjärna för flera år sedan är Persona i Stockholm. 

I de andra nordiska länderna var de nya stjärnorna också få. Ingen ny trestjärna och endast två nya med två stjärnor: svenska Signum och färöiska nykomlingen PAZ i Thorshavn. Kocken på PAZ är dock ingen nykomling. Han heter Poul Andrias Ziska och blev världsberömd med sin två-stjärniga krog Koks. Den låg först utanför Thorshavn men flyttade sedan till Grönland.

Totalt i Norden finns det nu sex restauranger med tre Michelin-stjärnor (ingen ny), femton restauranger med två Michelin-stjärnor (varav två nya) samt 75 restauranger med en Michelin-stjärna (varav tio nya).

Här är den kompletta listan över Michelin-krogar i Norden. Efter viss dubbelkontroll kan jag inte se att någon har degraderats.

Tre Michelin-stjärnor

Sverige 

Frantzén, Stockholm

Danmark 

Geranium, Köpenhamn 

Noma, Köpenhamn

Jordnær, Köpenhamn

Norge 

Maaemo, Oslo 

RE-NAA, Stavanger

Två Michelin-stjärnor

Sverige 

Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm 

>> NY >> Signum, Hällsnäs, Mölnlycke

Vollmers, Malmö

VYN, Skillinge

Danmark 

a|o|c, Köpenhamn 

Alchemist, Köpenhamn 

Frederikshøj, Aarhus 

Henne Kirkeby Kro, Henne 

Kadeau, Köpenhamn

Koan, Köpenhamn

Kong Hans Kælder, Köpenhamn

>> NY >> PAZ, Thorshavn (Färöarna)

Finland 

Palace, Helsingfors 

Norge 

Kontrast, Oslo 

En Michelin-stjärna

Sverige

28+, Göteborg 

Adam/Albin, Stockholm 

Celeste, Stockholm

Dashi, Stockholm

Ekstedt, Stockholm 

>> NY >> Ergo, Stockholm

Etoile, Stockholm

>> NY >> HOZE, Göteborg

Knystaforsen, Rydöbruk (Halland) 

Koka, Göteborg 

Nour, Stockholm 

Operakällaren, Stockholm 

PM & Vänner, Växjö 

Project, Göteborg

Seafood Gastro, Stockholm

SK Mat & Människor, Göteborg 

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker (Halland) 

Danmark

Alouette, Köpenhamn

>> NY >> Alimentum, Ålborg

Aro, Odense

Restaurant Aure, Köpenhamn

Domæne, Herning

Domestic, Aarhus 

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve 

formel B, Köpenhamn 

Frederiksminde, Præstø 

Gastromé, Aarhus 

Jatak, Köpenhamn 

Kadeau Bornholm, Åkirkeby 

Lyst, Vejle 

Marchal, Köpenhamn 

Me|Mu, Vejle 

MOTA, Nykøbing Sjælland

>> NY >> Pearl by Paul Proffitt, Kruså

>> NY >>Persley Salon, Hellerup

Søllerød Kro, Köpenhamn

>> NY >> Sushi Anaba, Köpenhamn

Substans, Aarhus 

Syttende, Sønderborg

>> NY >> texture, Köpenhamn

The Samuel, Köpenhamn 

Ti Trin Ned, Fredericia

Tri, Agger

>> NY >> Udtryk, Köpenhamn

Villa Vest, Lønstrup

Finland

Demo, Helsingfors 

Finnjävel Salonki, Helsingfors 

Grön, Helsingfors 

Kaskis, Åbo 

Olo, Helsingfors 

Tapio, Ruka

The ROOM by Kozeen Shiwan, Helsingfors

Vår, Porvoo 

Iceland 

DILL, Reykjavík

Moss, Grindavík

ÓX, Reykjavík 

Norge

À L’aise, Oslo

Bar Amour, Oslo

Fagn, Trondheim 

>> NY >> Gaptrast, Bergen

Hermetikken, Stavanger

Hot Shop, Oslo 

Iris, Stavanger

K2, Stavanger

Lysverket, Bergen 

Mon Oncle, Oslo

>> NY >> Omakase by Sergey Pak, Bergen

Sabi Omakase, Stavanger

Sabi Omakase Oslo, Oslo

Savage, Oslo

Speilsalen, Trondheim 

Stallen, Oslo

Statholdergaarden, Oslo 

Under, Lindesnes 

Här kan du läsa mer om restaurangerna.


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…