Sveriges första six-hands-dinner är bara början

Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig ihop blev det stor succé. En start på en ny trend, hoppas jag.

De tre kockarna var Jacob Holmström från Fyr i Tylösand, Nicolai Tram från Knystaforsen i Rydöbruk och Filip Gemzell från Äng på Ästad Vingård – alltså sex kockhänder. Idén till denna six-hands-dinner kom från Nicolai Tram som gillar denna typ av matevent. Han berättar att det är vanligt i Danmark 

– I Danmark är four-hands-dinner mycket populärare än i Sverige, ibland kan det bli både sex, åtta och tio-hands-dinner, berättar Nicolai Tram.

När eventet presenterades sålde de sjuttiofem platserna på Fyr slut på mindre än en halvtimme.

– Det här inspirerar oss verkligen att återkomma och visar samtidigt vilken styrka som finns i den halländska gastronomin, förklarar Jacob Holmström.

De femton rätterna med tillhörande vinpaket speglade de olika kockarnas matlagningsfilosofi. Och det är kanske just det som gör att det blir en spännande dynamik för de som är roade av gastronomi på högsta nivå. 

Här är några av rätterna

Maräng med kycklinglever, bläckfisk med tomat och sotad purjolök.

Maräng, kycklinglever och äpple (Fyr)

Tomat från Okome, bläckfisk från Västkusten (Äng)

Purjolök,vassle och dill (Knystaforsen)

Havskräfta, vaktel och ankhjärta.

Havskräfta från Bua, grönkål och ostronskivling (Äng)

Vaktel, ramslök och grillad blåmussla (Fyr)

Grillat ankhjärta, lök och fasansås (Knystaforsen)


Fler nyheter

Screenshot
21 oktober 2025
Det är inte helt långsökt att Guide Michelin ska börja recensera viner och vingårdar. Det ligger faktiskt nära till hands…
Screenshot
21 oktober 2025
Systembolaget fyller 70 år. Det var alltså 1955 som det nuvarande statliga bolaget grundades. Imponerande att detta butiksmonopol fortfarande finns…
Screenshot
21 oktober 2025
Erbjudande i samarbete med Magasinet VIN&BAR Nu har du chansen att upptäcka ett av Sveriges mest uppskattade vinmagasin – helt gratis…
4 Bar Leone- titel
21 oktober 2025
Jag är mycket road av att besöka cocktailbarar på resor i världen. Det är så inspirerande att se dessa kreativa…
Screenshot
21 oktober 2025
Här kan du läsa mer om boken. Och även beställa till specialpris.
Screenshot
21 oktober 2025
Dagarna mörknar minut för minut, antingen du vill eller ej. Men det bästa är ju att de flesta av oss…
6 Öberg-Grube_Gin & Tonic med Döden+
21 oktober 2025
Det konsumeras oerhört många krim-böcker i Sverige. Det är inte riktigt min tekopp – men finns det vin och cocktails som…
Screenshot
8 oktober 2025
Hösten i Stockholm bjuder på flera spännande krognyheter. Den största för mig är att Shibumi med Sayan Isaksson är tillbaka…
2 Årets Kock 25 - jubel Ida Bauhn-titel
8 oktober 2025
Nu hände det igen. För tredje gången på fem år vinner en kvinna. Segern var också en av de mest…
3 Knystaforsen_hela teamet+
8 oktober 2025
Det är inte utan att jag också känner mig stolt. Jag var en av de allra första att besöka Knystaforsen…