Vingården i Klagshamn: ”Vi lever vår dröm”

Svensk vinnäring är fortfarande i sin linda. Men några har säkert erfarenhet nog att skriva en bok om sitt liv som vinbonde. Det gäller i synnerhet paret Lena Jörgensen och Murre Sofrakis på Vingården i Klagshamn.

Jag träffade dem första gången runt millenieskiftet. De tog kontakt med mig i Stockholm och undrade: kan vi få ta över dina vinplantor på Ven? Javisst, svarade jag i full vetskap om att de inte tagits hand om på länge. 

Paret Jörgensen–Sofrakis var på gång att starta vingård utanför Malmö och ville gärna se hur min provplantering hade skött sig. Mina femtio vinstockarna var en testplantering sedan jag flyttat tillbaka till Sverige 1997. Platsen var ön Ven i Öresund. Varken jag eller mina vänner på Ven hade dock tid att hand om den lilla vingården. Jag vill minnas att Ortega klarade sig bäst. 

Murre Sofrakis och Lena Jörgensen har varit ledande i att dra igång svensk vinproduktion.

Jag tror inte att paret Jörgensen-Sofrakis hade så mycket nytta av plantorna. Men det var i alla fall en del av det som utgjorde starten till Vingården i Klagshamn. 

Nu tjugofem år senare har Lena Jörgensen skrivit en bok med undertiteln ”Att leva vår dröm”. Hon tycker verkligen att det fortfarande är en dröm som de satt igång. 

–  Vägen dit har varit lite krokig på alla sätt men det är väl så livet i sig är? Lite skevt och vint och så halkar man lite hit och lite dit för att till slut hitta rätt.

Det är lika bra att jag citerar Lena Jörgensen i förordet: ”Boken är egentligen en kokbok – men den är också så mycket mer. Genom bilder och texter vill vi ge alla en inblick i livet som vinbonde. Det är ingen faktabok – men ni kommer att få förståelse för arbetet i en vingård under varje säsong. Vår förhoppning är att inspirera till att odla och tillverka vin och att laga god mat efter hårt jobb ute i vingården.”

Boken är mestadels en presentation av läckra recept som matchar vingårdens viner.

Lena erkänner dock att det är mycket jobb att driva en vingård – även om den bara är på 1,8 hektar. ”Är målet att ha friska druvor in i vineriet, i den mängd att man kan tillverka så mycket kvalitativt vin att man kan leva på det – ja, då är det mycket jobb. Det är inte bara ett jobb, det är en livsstil.”

Boken innehåller ett trettiotal recept med lockande bilder: många recept med ramslök som blivit så oerhört populär som råvara – i synnerhet i Skåne. Recepten är skapade av Sandra Palmqvist.

Boken kan köpas direkt via vingården: attlevavardrom@vingardeniklagshamn.se

Eller via nätbokhandlare. Pris: 385 kr.


Fler nyheter

Screenshot
Stora saker har hänt i det traditionella Champagne. Nu är det inte längre tvång att kapsla in korken och grimman…
Screenshot
Blossa har sedan 2003 skapat en glöggtradition med en ny smaksättning varje år. Sedan många år har de avslöjat valet…
Screenshot
Det är ingen tvekan om att han är värd det. I synnerhet som detta är ett högst personligt pris som…
5 Comfort food – titel
Få kockar är så erfarna vid 31 års ålder. Sina första meriter fick han redan som 19-åring när han valde…
6 Madeleine Stenwreth2
Den svenska Vinakademien har vaknat till liv efter pandemin och utsett en ny pristagare: Madeleine Stenwreth, den första svenska kvinnan…
Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…