Crambys Americana eller Ugglas Lumumba?

Två kontraster bland mat- och dryckesböcker har just kommit ut. Bakom de båda verken finns profilerna Jonas Cramby och Magnus Uggla. Båda är kul även om det är helt olika nivå på ambitionerna.

Magnus Ugglas bok Fredagsdrinken (Norstedts) bygger på hans inlägg på Instagram som varit ett fenomen i närmare sju år. Lekfullt men också absolut skamlös alkoholromantik. Lite som Uggla vill framstå med ett långfinger upp i luften.

Nu har han samlat sina mest populära drinkar mellan två pärmar. Själv är han hyggligt nöjd med urvalet.

–  Med facit i hand tycker jag att jag lyckats helt okej. Det är väl klart att några varit usla men det har kompenserats av att andra har höjt sig rejält över genomsnittet. Ungefär som med mina låtar, säger Magnus Uggla.

Magnus Uggla är inte den som skäms för sig (från hans Instagram)

Boken bjuder på recept, tips och några personliga anekdoter av Magnus Uggla själv som tillägger: ”Inget är svårt, det mesta är gott och alltihop får fredagskänslan att fullständigt explodera.”

Jonas Crambys bok Americana (Natur & Kultur) är på många sätt ett riktigt praktverk – om än bara på knappa två hundra sidor. Boken speglar Crambys långa besatthet av amerikansk matkultur.

– Americana är tänkt att fungera som en slags greatest hits-samling av mina amerikanska favoriträtter och hyllning till STAX-soul, beer koozies, Sunday sauce, Louvin Brothers’ syskonrivalitet, diner-pannkakor, San Antonios chiliqueens och apple pie, deklarerar Jonas Cramby.

Jonas Cramby har ett passionerat förhållande till amerikansk matkultur. Foto: Lennart Weibull.

Americana bjuder på ett sjuttiotal recept där du lär du dig laga allt från perfekt fluffiga pannkakor till Louisianas mystiska, magiska gumbo. Du lär dig också varför du alltid ska beställa din paj à la mode, hur du får till både vågiga OCH helt raka baconskivor, och du får en skakande inblick i frukostgranolans mörka historia. 

Men enligt Jonas Cramby är boken främst en kärleksförklaring till landet där världens alla kulturer en gång samlades och gav resten av världen en enorm, gemensam. 

– För även om allt som kommer från Amerika inte är bra, så kommer allt som är bra från Amerika. Maten, musiken, spriten, romantiken, sammanfattar Jonas Cramby.


Fler nyheter

1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…
5 GammelDansk_60 år
Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att…
6 Moselfloden_trittenheim
Ska du neråt i Europa i höst? Då ska du passa på att leta upp några av de bästa vinvägarna….
1-TSWT-grupp
Den länge efterlängtade provningen när svenska viner möter Europa är avlutad. Resultatet blev för svenskt vinnäring mycket positivt. Ett svenskt…
2 Rasmus Munck_Alchemist
För fjärde året i rad ligger danska Alchemist i topp på OAD:s lista över Europas toppkrogar. Tvåa är spanska Etxebarri…
3 Vrak-champagne-flaskor
Östersjön är en fantastisk gravplats för gamla skepp. Det handlar både om att skeppsmaskar inte kan leva där som i…
4 Circ gastro bild
Artikel i samarbete med Circular Gastronomy Att ställa om till en cirkulär ekonomi är idag en av restaurangbranschens stora utmaningar….