Crambys Americana eller Ugglas Lumumba?

Två kontraster bland mat- och dryckesböcker har just kommit ut. Bakom de båda verken finns profilerna Jonas Cramby och Magnus Uggla. Båda är kul även om det är helt olika nivå på ambitionerna.

Magnus Ugglas bok Fredagsdrinken (Norstedts) bygger på hans inlägg på Instagram som varit ett fenomen i närmare sju år. Lekfullt men också absolut skamlös alkoholromantik. Lite som Uggla vill framstå med ett långfinger upp i luften.

Nu har han samlat sina mest populära drinkar mellan två pärmar. Själv är han hyggligt nöjd med urvalet.

–  Med facit i hand tycker jag att jag lyckats helt okej. Det är väl klart att några varit usla men det har kompenserats av att andra har höjt sig rejält över genomsnittet. Ungefär som med mina låtar, säger Magnus Uggla.

Magnus Uggla är inte den som skäms för sig (från hans Instagram)

Boken bjuder på recept, tips och några personliga anekdoter av Magnus Uggla själv som tillägger: ”Inget är svårt, det mesta är gott och alltihop får fredagskänslan att fullständigt explodera.”

Jonas Crambys bok Americana (Natur & Kultur) är på många sätt ett riktigt praktverk – om än bara på knappa två hundra sidor. Boken speglar Crambys långa besatthet av amerikansk matkultur.

– Americana är tänkt att fungera som en slags greatest hits-samling av mina amerikanska favoriträtter och hyllning till STAX-soul, beer koozies, Sunday sauce, Louvin Brothers’ syskonrivalitet, diner-pannkakor, San Antonios chiliqueens och apple pie, deklarerar Jonas Cramby.

Jonas Cramby har ett passionerat förhållande till amerikansk matkultur. Foto: Lennart Weibull.

Americana bjuder på ett sjuttiotal recept där du lär du dig laga allt från perfekt fluffiga pannkakor till Louisianas mystiska, magiska gumbo. Du lär dig också varför du alltid ska beställa din paj à la mode, hur du får till både vågiga OCH helt raka baconskivor, och du får en skakande inblick i frukostgranolans mörka historia. 

Men enligt Jonas Cramby är boken främst en kärleksförklaring till landet där världens alla kulturer en gång samlades och gav resten av världen en enorm, gemensam. 

– För även om allt som kommer från Amerika inte är bra, så kommer allt som är bra från Amerika. Maten, musiken, spriten, romantiken, sammanfattar Jonas Cramby.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…