Jan Hedhs glassbok bäst i Sverige i år

Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad av bredden på utbudet. Några böcker sticker ut lite extra. 

Bästa dessertbok och bäst alla kategorier är mästerkonditorn Jan Hedhs nya bok: Glass på riktigt (Arena bokförlag). Även jag är otroligt imponerad av boken. Här finns recepten men också svar på alla dina frågor om glass – på bredden och på djupet. Det ska också sägas att Jan Hedh är en av de människor inom gastronomi jag är mest imponerad av överhuvudtaget. Han är en komplett renässansmänniska av kunnande med ett minne som få.

En annan med tillgång till kunskapens källa är Jens Linder som vann i kategorin Best Chef Books med sin Allt Gott (Norstedts förlag). Missa inte den. Andra av mina vänner och vinnare jag alltid imponeras av är Alf Tumble, Richard Tellström och Fredrik Schelin. Alf Tumble har sammanfattat vinets universum i en pedagogisk och intressant bok. Fredrik Schelin klargör i sin bok allt om the Perfect Match när det gäller vin. Richard Tellström har gjort sitt magnum opus om svenskt gastronomi under 800 år.

Tävlingen genomfördes för tjugofjärde året i rad. I år finns ca 200 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som fortfarande ger ut flest kokböcker per capita.

Här är mitt urval av vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2024

Fredrik Schelin, Jan Hedh och Alf Tumble tog emot diplom från Carl Jan Granqvist.

• À la Carte – Best Chef Books

Titel: Allt gott. Författare: Jens Linder. Förlag: Norstedts förlag

• Ceremoniella måltider

Titel: Smakfulla bordet. Författare: Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson. Förlag: Grenadine

• Choklad

Titel: Julpraliner. Författare: Ingela Svedbro. Förlag: Nora chokladskola

• Desserter 

Titel: Glass på riktigt. Författare: Jan Hedh. Förlag: Arena

• Dryckeslitteratur

Titel: Vinets Universum. Författare: Alf Tumble. Förlag: Mondial

• Essäer

Titel: Carbonara – kärlek, strider och myter. Författare: Jesper Borgenstrand och Mikael Bror Näslund. Förlag: Spritz Lit

• Etniska kokböcker

Titel: Japansk comfort food, (60 recept för hemmamatlagning). Författare: Saori Ichihara. Förlag: Natur & Kultur

Titel: Grekisk mat. Författare: Sara Berg. Förlag: Natur & Kultur

• Grundkokböcker

Titel: Vår kokbok budget. Författarredaktion. Förlag: COOP och Norstedts

• Historisk måltidslitteratur

Titel: Varje tugga är en tanke. Författare: Richard Tellström. Förlag: Natur & Kultur

• Livsstilslitteratur

Titel: Kokbok för bakfulla (recept råd & rövarhistorier). Författare: Oskar Ekman. Förlag: Aptit

•  Matbröd

Titel: Ett recept hundra bröd. Författare: Martin Johansson. Förlag: Bonnier Fakta

• Mat & Dryck i kombination

Titel: Perfect match. Författare: Catarina König, Fredrik Schelin. Förlag: The Book Affair

• Resehandböcker

Titel: Spaniens sju kök. Författare: Thomas Gustafsson. Förlag: Carlssons

• Speciallitteratur råvara

Titel: Frukt & Bär A-Ö. Författare: Paul Svensson. Förlag: Bonnier Fakta

• Söta Bakverk

Titel: Home Sweet Home. Författare: Camilla Hamid. Förlag: Polaris

• Vardagsmåltider

Titel: Cool cats hot dogs (inte en vanlig korv med bröd). Författare: Lisa Wallén. Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Titel: Bistro hemma (50 smakfulla rätter). Författare: Christopher Åström. Förlag: Bonnier Fakta

• Vegetarisk måltidslitteratur

Titel: Tapas de verduras – Grönsakstapas


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…